Kemi

Molaritet/ konc med p

15. februar 2016 af MathildeMad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle kloge hoveder.

Jeg har prøvet at finde ud af hvordan man finder molaritet, når man kun får anigvet % af stoffet og p. Jeg ville lige umiddelbart bruge formlen M = moles of salute/ liters of solution, men jeg synes ikke at jeg kan bruge de oplysninger jeg har fået opgivet :/ 

Jeg håber, at der er nogen der kan hjælpe :) 

Mange tak på forhånd.

PS! Spørgsmålet lyder således, hvis det kan hjælpe jer lidt :) 
Hvad er koncentrationen (molariteten) af konc. salpetersyre (68 % HNO3, ρ = 1,41 g/ml).


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. februar 2016 af mathon

          c_{HNO_3}=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. februar 2016 af mathon

detaljer:
                med 100 g opløsning haves

                           antal mol ren HNO3:
                                                                n=\frac{(0{,}100\; kg)\cdot 0{,}68}{0{,}06301\; \frac{kg}{mol}}=1{,}77919\; mol

                           volumen opløsning:
                                                                 V=\frac{0{,}100\; kg}{1{,}41\; \frac{kg}{L}}=0{,}070922\; L

                           molaritet:
                                                                  c=\frac{n}{V}=\frac{1{,}07919\; mol}{0{,}070922\; L}=15{,}2\; M

til sammenligning med #1's:

                                                                  c_{HNO_3}=68\cdot 10^{-2}\cdot \frac{1{,}41\; \frac{kg}{L} }{ 0{,}06301\; \frac{kg}{mol}}=15{,}2\; M


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2016 af mathon

alment:
               med 100 g opløsning haves:

                           antal mol rent stof:
                                                                n=\frac{(0{,}100\; kg)\cdot p\cdot 10^{-2} }{M}

                           volumen opløsning:
                                                                 V=\frac{0{,}100\; kg}{\varrho }

                           molaritet:
                                                                  c=\frac{n}{V}=\frac{\frac{(0{,}100\; kg)\cdot p\cdot 10^{-2} }{M}}{\frac{0{,}100\; kg}{\varrho }}=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}

                               


Skriv et svar til: Molaritet/ konc med p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.