Fysik

Hvad viser termometret?

21. februar 2016 af vejvad14 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan hjælp????

Vi placerer en isterning med massen 45,0 g og temperaturen -16,0 oC i en termobeholder med vand. Vandet masse er 0,250 kg, og vandets temperatur er 25 oC. Efter et stykke tid er isen smeltet, og vi placerer et termometer i vandet.

Hvad viser termometret?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Er det gymniaseopgave?


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2016 af mathon

     opvarmning af isen til smeltepunktet                      smeltning af isen
         (0,045 kg) ·(2 kJ/(kg·K)) · (16 K)                    (0,045 kg) · (334 kJ/kg)


          


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

#1 I min skoletid var den slags opgaver hverdag i mellemskolen (svarende til 6. til  9. klasse!)

#0 Regn ud, hvor stor en energimængde, der skal til for at varme isen op til 0 grader.

Regn ud, hvor stor energimængde, der skal til at smelte isen.

Opstil så en ligning, hvor du på venstre side har den energimængde, der frigives af vandet, når det afkølset til temperaturen t, og på højre side summen af de to energimængder, du har regnet ud, plus den energi, der skal til for at varme smeltevandet op til temperaturen t.

Løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2016 af mathon

 opvarmning af isen til smeltepunktet                      smeltning af isen                          i alt
         (0,045 kg) ·(2 kJ/(kg·K)) · (16 K)                    (0,045 kg) · (334 kJ/kg)              16,47 kJ

Det undersøges, om temperaturen når over 0°C.
Vandets afkøling til 0°C frigiver
                                                     

Da 26{,}16\; kJ>16{,}47\; kJ bliver fællestemperaturen 0<F<25^{\circ}C


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2016 af mathon

Energibevarelse
giver:
                               \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \left (16{,}47\; kJ \right )+(0{,}045\; kg)\cdot \left ( 4{,}186\; \tfrac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot F+(0{,}250\; kg)\cdot \left ( 4{,}186\; \tfrac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot (F-(25\; C))=0


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Wow, skal ikke have fysik i gym så;-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2016 af mathon

Hvis "" betyder, at du ikke kan løse ligningen
har du til beregning af fællestemperaturen/sluttemperaturen:
                       \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \left (16{,}47\; kJ \right )=(0{,}250\; kg)\cdot \left ( 4{,}186\; \tfrac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot ((25\; C)-F)-(0{,}045\; kg)\cdot \left ( 4{,}186\; \tfrac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot F

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \left (16{,}47\; kJ \right )=(26{,}1625\; kJ)-\left (1{,}0465\; \tfrac{kJ}{C} \right )F-\left (0{,}18837\; \tfrac{kJ}{C} \right ) F

              \left (1{,}23487\; \tfrac{kJ}{C} \right )F=9{,}6925\; kJ

              F=\frac{9{,}6925\; kJ}{1{,}23487\; \tfrac{kJ}{C}}

              F=7{,}8\; C


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2016 af mette48 (Slettet)

#6

Tag det roligt. Selv i gymnasiet bliver tingene gennemgået og kan repeteres ved at læse i de udleverede bøger.

Prøv at se på "opvarmning af isen til smeltepunktet"   

smeltepunktet for is er 0º 

Den varmemængde der skal til for at få isen op på 0º afhænger aftre ting:

isens temperatur, mængden af is (massen) og hvor meget energi (varme) der bruges til at opvarme 1 kg is en grad (K denne oplysning slås op i en tabel)

De andre ting kan regnes ud på lignende måde.

Håber der ikke ser helt så overvældende ud nu. mathon er god til at få tingene overvældende ud.


Skriv et svar til: Hvad viser termometret?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.