Kemi

Hjælp til beregning af stofmængdekoncentration

10. marts 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Man blander 0,601 mol natriumchlorid med 100 mL vand, og blandingen fylder 104 mL. Beregn stofmængdekoncentrationen.

Er det denne formel jeg skal benytte? c = n/V, men jeg bliver lidt i tvivl, når der står 104 mL, hvordan skal jeg få det ind over min beregning.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2016 af Toonwire

Du bruger så ganske rigtigt den nævnte formel med værdierne, n=0.601~\text{mol},~V=104~\text{mL}.

Husk at få volumen angivet med den rigtige enhed, liter, L.

c=\frac{n}{V}=\frac{0.601~\text{mol}}{104\cdot 10^{-3}~\text{L}}=5.78 ~\text{M}


Svar #2
12. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

#1 Tak for hjælpen 

Jeg sidder fast i en anden opgave: Blod indeholder ca. 1,0g glucose (C6H12O6) pr. liter. Beregn stofmængden

Til beregning af stofmængden, skal vi benytte følgende formel - c = n/V 

Jeg har forsøgt at beregne opgaven, men facit siger 5,6 mM, så ved ikke, hvordan jeg kan løse opgaven.

Hvis nogle har et forslag, så må i meget gerne skrive. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. marts 2016 af Toonwire

#2

Jeg antager at du mener stofmængdekoncentration (c, med enheden Molær; M) og ikke bare stofmængde (n, med enheden; mol). Ellers giver facit ikke mening.

-----------------------

Så, beregn stofmængdekoncentrationen.

Igen skal vi have fat i størrelserne n og V, henholdsvis stofmængden og volumen, hvis vi skal udregne koncentrationen vha. formlen

c=\frac{n}{V}

Du får opgivet et volumen på 1 liter, men ingen stofmægnde.
Til gengæld får du opgivet en masse af glucose på 1.0 gram.

Opgaven går nu ud på at finde stofmængden ud fra massen.
Dette kan klares med formlen:

n=\frac{m}{M}

Her er m lig massen og M er lig den molare masse, som kan slås op i det periodiske system.

M(\text{C}_6\text{H}_{12}\text{O}_6)=180.1559 ~\begin{matrix}\frac{g}{\text{mol}} \end{matrix}

Dvs. vi kan nu beregne stofmængden til at være:

n=\frac{1.0 ~g}{180.1559 ~\begin{matrix}\frac{g}{\text{mol}} \end{matrix}}=0.005551 ~\text{mol}

Vi har nu alt hvad vi skal bruge til at finde koncentrationen:

c=\frac{0.005551 ~\text{mol}}{1~L}=0.00551~\text{M} =\underline{\underline{ 5.551 ~\text{mM}}}    

I overensstemmelse med facit, hvis du afrunder til en enkelt decimal.
 


Svar #4
12. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

#3 Tusind tak for dit meget uddybende of forstående svar på mit spørgsmål.

Det sætter jeg pris på

Jeg sidder fast i en anden opg. som jeg håber nogle vil hjælpe mig med.

Hæmoglobin transporterer dioxygen i hvirveldyrs blod. Det er et protein med en molar masse på 64,5 kg/mol (!), og et normalt menneskes blod indholder ca. 150 g/L. Et mol hæmoglobin kan binde 4 mol dioxygen. I vand med en temperatur på 37 °C, kan der af dioxygen maksimalt være opløst 6,7 mg/L. Beregn den maksimale molære koncentration af dioxygen i vand og blod og kommentér resultatet.

Facit siger således -> Vand=0,21 mM og blod=9,3 mM

Nogle der har forslag til, hvordan jeg kan gribe opgaven an, hvilken formel jeg skal benytte eller lign. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2016 af Toonwire

#4

Du skal bare jonglere lidt med enhederne i denne opgave,
hvis du har styr på din brøkregning skal det nok gå.

Der skal regnes med densiteter, symboliseret med de græske symbol \rho
 

M(h\ae mo) = 64.5\cdot 10^3 \begin{matrix} \frac{g}{\text{mol}}\end{matrix}
\rho(h\ae mo) = 150~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix}

\rho(O_2)_{blod} = 4\cdot \rho(h\ae mo) = 4\cdot 150~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix} = 600~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix}
\rho(O_2)_{vand} = 6.7\cdot 10^{-3}~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix}

c(O_2)_{vand} = \frac{\rho(O_2)_{vand}}{M(O_2)}=\frac{ 6.7 \cdot10^{-3}~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix}}{32~ \begin{matrix} \frac{g}{\text{mol}}\end{matrix}} = 0.0002094~\begin{matrix} \frac{\text{mol}}{\text{L}}\end{matrix}= 0.2094~\text{mM}

c(O_2)_{blod}=\frac{\rho(O_2)_{blod}}{M(h\ae mo)}= \frac{600~\begin{matrix} \frac{g}{\text{L}}\end{matrix}}{64.5\cdot 10^3~\begin{matrix} \frac{g}{\text{mol}}\end{matrix}} = 0.009302~\begin{matrix} \frac{\text{mol}}{\text{L}}\end{matrix}=9.302~\text{mM}


Der kan være meget hjælp at vente ved at kigge på enhederne. Kan du få dem til at "gå op", så får du nok også det rigtige resultat.


Svar #6
13. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

#5 Tusind tak for din uddybbende forklaring. Det hjalp meget på forståelsen 


Skriv et svar til: Hjælp til beregning af stofmængdekoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.