Matematik

Dobbelt så meget? ( problem regning maj 2014)

15. marts 2016 af JackandJack (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hvis eleverne sælger kaffe for 4400kr til skolefesten, får 9.A råd til en hyttetur. Eleverne forventer at sælge dobbelt så mange små Bægre kaffe som store bægre kaffe.

Hvor mange små Bægre kaffe og hvor mange store bægre kaffe skal 9.A sælge for at få råd til hytteturen, hvis de sælger dobbelt så, mange små bægre som store bægre kaffe????????????

-håber der er nogen der kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2016 af Soeffi

Du mangler prisen for et bæger. Lad os sige: at følgende er kendt:

a = prisen for et lille bæger

b = prisen for et stort bæger

Man skal finde 

x = antallet af små bægre

y = antallet af store bægre.

Ligning for indtjening = 4400 kr. = x·a + y·b.

Man ved desuden at der er dobbelt så mange små bægre som store, dvs.: x = 2·y. Indsætter man dette i ligningen får man:

4400 kr. = x·a + 2·x·b => 4400 kr. = x·(a+2b) => x = 4400 kr. / (a+2b) og y er det halve af dette. Eller:

Antal små bære =  4400 kr. / (prisen for et lille bæger + 2·(prisen for et stort bæger))

Antal store bægre = 0,5·4400 kr. / (prisen for et lille bæger + 2·(prisen for et stort bæger))


Svar #2
15. marts 2016 af JackandJack (Slettet)

Men hvis bærgene koster 10 og 6 kr hvad skal jeg så gøre for at få det dobbelte ???

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2016 af Soeffi

#1 Rettelse med gul markering 

Det giver

a = prisen for et lille bæger = 6 kr.

b = prisen for et stort bæger = 10 kr.

Man skal finde 

x = antallet af små bægre

y = antallet af store bægre.

Ligning for indtjening = 4400 kr. = x·6 kr. + y·10 kr.

Man ved desuden at der er dobbelt så mange små bægre som store, dvs.: x = 2·y => y = 0,5·x. Indsætter man dette i ligningen får man:

4400 kr. = x·6 kr. + 0,5·x·10kr. => 4400 kr. = x·(6 kr.+ 0,5·10 kr.) => x = 4400 kr. / (6 kr. + 0,5·10 kr.) og y er det halve af dette. Eller:

Antal små bære =  4400 kr. / (prisen for et lille bæger + 0,5·(prisen for et stort bæger)) = 

     4400 kr. / (prisen for et lille bæger + 0,5·(prisen for et stort bæger)) = 

     4400 kr. / (6 kr. + 0,5·10 kr.) = 4400 kr. / 11 kr. = 400 stk. 

Antal store bægre = 0,5·400 stk = 200 stk.

Prøve: Samlet salg: 400 stk. · 6 kr. + 200 stk. · 10 kr. = + 2.400 kr. + 2.000 kr. = 4.400 kr.


Svar #4
15. marts 2016 af JackandJack (Slettet)

Nårh nu giver det meget god mening! Thx!!!

Skriv et svar til: Dobbelt så meget? ( problem regning maj 2014)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.