Kemi

Beregn ståluldets jern indhold

27. marts 2016 af annalevas (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg vil gerne have hjælp til denne opg. som jeg er gået i stå i.

Ståluld indeholder andet end jern. Der er urenheder af carbon og forskellige metaller. For at måle jernindholdet i ståluld opløses 0,942 g ståluld i overskud af svovlsyre:

Fe(s) + 2 H+(aq) --> Fe2+(aq) + H2(g)

Opløsningen fortyndes til 100,0 mL og 10,0 mL heraf titreres med 18,6 mL 0,0169 M permanganationopløsning, der oxiderer jern(II)ionerne til jern(III)ioner.
Beregn ståluldets jernindhold i %.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

MnO4- + Fe2+  ---> Mn2+ + Fe3+

OT:

Mn: 5 ned   1 stk

Fe: 1 op      5 stk

MnO4- + 5 Fe2+  ---> Mn2+ + 5 Fe3+

Ladning:

V:+9

H:+17

Så der skal afstemmes med 8 H+ på venstresiden.

MnO4- + 5 Fe2+  + 8 H+ ---> Mn2+ + 5 Fe3+

Afstemning af H og O:

Der er 4 O og 8 H på venstresiden og 0 O og 0 H på højresiden, så der skal afstemmes med 4 H2O på højresiden.

MnO4- + 5 Fe2+  + 8 H+ ---> Mn2+ + 5 Fe3+ + 4 H2O

 

18,6ml 0,0169M MnO4--opløsning indeholder

0,0186L * 0,0169M = 0,00031434 mol MnO4--ioner

I følge reaktionsskemaet oxiderer hver MnO4- fem Fe2+. Så der er oxideret

5 * 0,00031434 mol = 0,0015717 mol Fe2+

De 10,0ml udgør 1/10 af hele opløsningen på 100,0ml. Så det samlede antal Fe2+ er så

10 * 0,0015717 mol = 0,015717 mol Fe2+

Der blev dannet en Fe2+ for hver Fe (i følge reaktionsligningen i opgaveteksten). Så antallet af Fe er

0,015717 mol Fe

Disse har massen

m(Fe) = 0,015717 mol * 55,85 g/mol = 0,8778 g

Masseprocenten bliver så

0,8778g/0,942g * 100% = 93,2%


Skriv et svar til: Beregn ståluldets jern indhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.