Fysik

Andel af effekt

27. marts 2016 af TineS94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er ikke helt sikker på hvad det er jeg bliver bedt om her og hvad jeg skal gøre?

Spørgsmålet lyder:

Hvor stor en andel af den samlede effekt udgør tidevandskræfterne?

Vi får at vide at Io's ligevægtstemperatur med Solen er 95,2 K, men pga. tidevandskræfter er Io's temperatur på 110 K.

Derudover vides det at solens varmestrålings-effekt er P=3,83*1026 W.

eIo,sollys=0,37

eIo, infrarød= 1,0

Io's afstand fra Solen: 7,78*1011 m

Io's radius=1,82*106 m

Tusind tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Spørgsmål 1: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1671399

Spørgsmål 2:

Vi fandt i spm. 1 at

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys = eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4

Dvs. indstråling = udstråling

Man finder så at TIo = 95,2K.

Nu får vi så at vide at den faktiske temperatur er TIo,faktisk = 110K og at der er et ekstra led på venstresiden, nemlig Ptidevand. Ligning skal derfor modificeres til:

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys + Ptidevand = eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo,faktisk4

Du kan så isolere og beregne Ptidevand, men nu bliver man så spurgt om Ptidevand i forhold til den samlede tilførte effekt. Så du skal finde forholdet mellem Ptidevand og den ene af siderne i ligningen. Ved at dividere ligningen med højresiden får man

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys / (eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4) + Ptidevand/(eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo,faktisk4) = 1  <=>

Ptidevand/Ptilført,total = 1 - PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys / (eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4)

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Jeg får ganske rigtigt: 

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys / (eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4) + Ptidevand/(eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo,faktisk4) = 1

Forstår ikke helt hvad det "1" er? 

men det sidste:
 Ptidevand/Ptilført,total = 1 - PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys / (eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4) ender med give mig et negativt tal på -1.000 .. 

Tallet kan vel ikke være negativt, når det skal angive hvor stor en andel Ptidevand er, fra den samlede effekt?


Svar #3
28. marts 2016 af TineS94 (Slettet)

Tusind tak, men hvad er σ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Stefan-Boltzmann-konstanten.

σ = 5,670367 x 10-8 W m-2 K-4


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan bare isolere Ptidevand i ligningen

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys + Ptidevand = eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo,faktisk4

og beregne dens værdi. Derefter skal du beregne den samlede tilførte effekt. Dette er venstresiden i ligningen.

Ptilført = PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys + Ptidevand

Og til sidst finder du svaret på spørgsmålet ved at dividere Ptidevand med Ptilført.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Mange tak :-) Mit resultat, skal det have enheden %? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan godt angive det i %, hvis du har lyst.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2016 af Akhunakos (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Hvordan vil du da lave beregningerne #Akhunakos ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. marts 2016 af Akhunakos (Slettet)

Spørg dig selv 


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Jeg ville jo nok ikke spørge om hjælp, hvis jeg selv kendte svaret #Akhunakos. :-) 

Men det virker da ikke særlig konstruktivt, at du kritiserer en andens bud på udregning, mens du ikke selv vil/kan besvare spørgsmålet. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Hvad er enhederne for Ptidevand og Ptilført??? er det m?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

TineS94, hvad får den din andel til at give?.. Jeg får min til at give 43.90 %.. kan det passe. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

De har enheden W.


Skriv et svar til: Andel af effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.