Matematik

MATEMATIK HJÆLP!!!!!

05. april 2016 af emilie321 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej derude. Jeg skal lave en fremlæggelse om omvendt propportionalitet , og spørgsmålet ser sådan her ud: 

Hvis jeg kender min uafhængige variable (x-værdien), hvordan kan jeg så finde min afhængige variable (y-værdi) - skal løses matematisk OG grafisk. 

- Er der en som kan forklare mig, hvad der her handler om og evt. hvordan jeg kan løse denne opgave?  Mener at man skal bruge formlen x*y=k, men en der lige kan forklare mig opgaven?

Tusind tak på forhånd!! ;))


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2016 af mathon

For to omvendt proportionale variable x og y
gælder
                        x\cdot y=k(onstant)

og dermed
                       f(x)=y=\frac{k}{x}

grafen består af to dele
                  når k>0 i 1. og 3. kvadrant

                  når k<0 i 2. og 4. kvadrant


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2016 af SuneChr

Ja, man skal bruge  x·y = k
k er konstant. Gør man x større, gøres y mindre, for at produktet kan blve det samme, nemlig k.
Gør man omvendt x mindre, gøres y større for at produktet kan blve det samme, nemlig k.
Et eksempel fra hverdagen:
Hvis 3 mand kan grave en grøft på 1 time, skal 1 mand bruge 3 timer for samme grøft.
Når kurven tegnes i et koordinatsystem, fås en hyperbel i 1. og 3. kvadrant, hvis k > 0
og i 2. og 4. kvadrant, hvis k < 0


Svar #3
05. april 2016 af emilie321 (Slettet)

Tusind tak for svaret, men hvordan kan jeg forklare det via. opgaven jeg har fået? 


Skriv et svar til: MATEMATIK HJÆLP!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.