Kemi

Hvordan beregner man syre/base?

26. april 2016 af GymElevXD (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Hvordan beregner man H3O+ og OH- ved en given pH-værdi? Hvis pH-værdien eksempelvis er 7,25?

Skal man benytter nedenstående formel? Hvis ja, hvordan?

pH=-log [H3O+] er det samme som [H3O+]=10-pH mol/L

Skriver man så [H3O+]=10-7.25=5,6234*10-8?

Hvad gør man så efterfølgende for at beregne =OH-?

Tusinde tak på forhånd :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2016 af Heptan

Det er korrekt (husk enhed).

Tilsvarende haves for OH-, idet pH + pOH = 14

[OH-] = 10-pOH M = 10pH-14 M

Du kan også vælge istedet at benytte ionproduktet

Kv = [H+] [OH-]

hvor Kv = 10-14 M2 ved 25 ºC.


Svar #2
26. april 2016 af GymElevXD (Slettet)

#1

Det er korrekt (husk enhed).

Tilsvarende haves for OH-, idet pH + pOH = 14

[OH-] = 10-pOH M = 10pH-14 M

Du kan også vælge istedet at benytte ionproduktet

Kv = [H+] [OH-]

hvor Kv = 10-14 M2 ved 25 ºC.

Okay, mange tak skal du have c:

Men jeg forstår stadigvæk ikke, hvordan man skal udregne det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2016 af Heptan

Tast det ind på en lommeregner. For pH = 7,25 fås

[OH-] = 107,25-14 M = 10-6,75 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2016 af LubDub (Slettet)

ligesom pH + pOH = 14 ved 25 ºC

....

25 oC:
       [OH -] • [H3O+] = 1,0 • 10-14 M2                             tag - log på begge sider

     - log([OH-] • [H3O+]) = - log(1,0 • 10-14 M2)             benyt at - log(a•b) = - log(a) - log(b)

     - log[OH -] - log[H3O+] = - log(1,0 • 10-14 M2)          sæt pOH = - log[OH -] og pH = - log[H3O+]

       pOH + pH = 14     

   


Svar #5
27. april 2016 af GymElevXD (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen begge to c:

Jeg har forstået det nu :D


Skriv et svar til: Hvordan beregner man syre/base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.