Kemi

pH beregning

16. maj 2016 af Agex (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vi sider med en tidligere eksamen opgave fra efterår 2015 og kan bare ikke få det rigtige løsning

Beregn pH i en 2.00*10-7 M vandig opløsning af HCl. Benyt, at [H3O+]=[Cl-]+[OH-].

Vi tænkte blot at sætte det ind i formlen pH=-log([H3O+]), således

pH=-log(2.00*10-7) = 6.69

Men resultatet skulle gi' 6.62 og kan ikke se, hvorfor ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2016 af Heptan

Der står at I skal bruge ligningen [H3O+] = [Cl-] + [OH-], så det vil jeg anbefale at gøre. Desuden skal I bruge de to ligninger

Kv = [H3O+][OH-]

pH = -log[H3O+]

Ved 25 ºC er Kv = 10-14. Så har man tre ligninger med tre ubekendte man kan løse, og man får pH = 6,62


Svar #2
17. maj 2016 af Agex (Slettet)

Er det muligt du kunne stille et eksempel op for mig, for du tabt mig lige der :(

På forhånd tak

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. maj 2016 af Heptan

Vands ionprodukt gælder altid: Kv = [H3O+][OH-]

Definitionen af pH:   pH = -log[H3O+]

Du får opgivet ligningen: [H3O+] = [Cl-] + [OH-]

Vi vil gerne bestemme pH, og det kan vi gøre ved at løse de tre ligninger med de tre ubekendte. Det kan vi sætte et CAS-værktøj til at gøre, og så har vi facit.

Når man løser sådan en opgave, starter man typisk med en ligning der har for mange ubekendte. Så må man opstille en ny ligning ud fra sin kemiske viden og se om det hjælper. Når man har n ligninger med n ubekendte kan man typisk løse ligningssystemet.


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.