Fysik

Hvad vil der ske!

21. maj 2016 af Michael23 - Niveau: A-niveau
Hej SP

Dette er egentligt mere en undren jeg har end en hjemmeopgave el. Lign.

Det drejer sig om at man befinder sig i en bil på motorvejen der kører 100 km/t hvor der foran bilen er en lastbil kørende med 90 km/t og sin lastport åben så der er mulighed for at køre ind i selve lastbilen. Lastbilen er desuden 12 meter lang og bilen 3 meter lang.

Mit spørgsmål er så, hvad vil der ske så snart vi kører ind i lastbilen mens den selv kører fortsat 90 km/t? Hvordan skal man på 12 meter bremse ned fra 100 km/t til 0 km/t eller vil man automatisk bremse helt så snart man kommer ind i lastbilen?

Tusind tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

I det øjeblik, hvor bilens forhjul kører op på rampen, "oplever" hjulet, at underlaget skifter mellem at køre 100km/t bagud til kun at køre 10km/t bagud. Hjulet skal derfor bremse ned, hvilket bevirker, at det et kort øjeblik trækker bilen op i fart. Det samme sker med baghujlene. Da bilen har meget større masse end hjulet, er det begrænset, hvor meget bilens fart øges, men der vil i hvert fald være et pænt hjulspin. Lad os antage, at bilens fart øges med 2km/t. Den kører nu 102km/t, mens lastbilen kun kører 90km/t. Forskellen er 12km/t, som så skal bremses ned. Det kan sagtens lade sig gøre på 12m.


Skriv et svar til: Hvad vil der ske!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.