Fysik

resistans og temperatur

13. september 2016 af haragaAFG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Glødetråden i en pære er af wolfram. Ved stuetemperatur 20° C, måles trådens resistans til 87 ? med et ohmmeter. Når pæren lyser, optager den effekten 60 W ved 220 V. 
a. Hvad er trådens resistans nu? 
b. Hvad er trådens temperatur, når pæren lyser? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2016 af mathon

a)
        R=\frac{U^2}{P}=\frac{220^2\cdot V\cdot A\cdot \Omega }{60\; V\cdot A}=806\tfrac{2}{3}\; \Omega


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2016 af mathon

b)
           R=R_{20}\cdot \left ( 1+\alpha \cdot \Delta T \right )

           \Delta T=\frac{\left (\frac{R}{R_{20}}-1 \right )}{ \alpha}

           \Delta T=\frac{\left (\frac{806\tfrac{2}{3}}{87}-1 \right )}{0{,}0045\; C^{-1}}=1838\; C

           T_{lys}=20^\circ C+1838^{\circ}=1858^{\circ}

            


Svar #3
13. september 2016 af haragaAFG (Slettet)

tak, men hvorfor ganger du V med A, når enheden er Watt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2016 af mathon

fordi
               V^2=V\cdot V=V\cdot A\cdot \Omega 

               W=V\cdot A

kan selvfølgelig også noteres:

        R=\frac{U^2}{P}=\frac{220^2\cdot W\cdot \Omega }{60\; W}=806\tfrac{2}{3}\; \Omega


Svar #5
13. september 2016 af haragaAFG (Slettet)

tak igen, og i opgave b er a en konstant ik


Svar #6
13. september 2016 af haragaAFG (Slettet)

har fundet ud af det, tak


Skriv et svar til: resistans og temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.