Kemi

Beregn pH for CH3COOH...hjælp

17. oktober 2016 af HFNU (Slettet) - Niveau: B-niveau

Beregn pH i følgende svage syre og base opløsninger:

a)     0,25 M CH3COOH  (eddikkesyre)

                                             pH =   ½· (pKs-log CS)

Hvordan kan jeg via denne formel regne pH for eddikkesyre.

På forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Cs = 0,25 M

pKs = 4,76 

pKs-værdier kan findes ved opslag. De oplyses tit i eksamenssæt. 


Svar #2
17. oktober 2016 af HFNU (Slettet)

Ja  Cs er 0,25 M

Men f.eks når man skal regne en bases reaktion med vand.

HCO3???- og man bagefter skal finde  syrens pKs og basens pKs..... Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål. 

Hvis der er tale om en konkret opgave, kan du så evt. vedhæfte et skærmbillede af opgaveteksten?


Svar #4
18. oktober 2016 af HFNU (Slettet)

Ja

Det er en tabel vi skal udfylde, hvor der står: Skriv reaktionen med vand for:

Baser:HCO?3?_

NH?3

Herefter  skal vi skrive syrens pKs og basens pKB    ?og det er det jeg er i tvivl om hvordan man gør...

Der er ikke oplyst nogle tal for det...det er derfor jeg heller ikke kann forstå svar#1 hvor du skriver pKs er 4, 75 hvor ved du det fra??

Tak for hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2016 af mathon

Baser optager H^+(  eller molekylet opdeles, så der dannes OH^- ):

                     HC{O_3}^-\; +\; H_2O\; \rightarrow \; H_2CO_3\; +\; OH^-\; \rightleftharpoons \; CO_2\; +\; H_2O\; +\; OH^-
kan jo noteres:

                     HC{O_3}^-\; \rightleftharpoons \; CO_2\; + OH^-
og
                     NH_3\; +\; H_2O\; \rightarrow \; N{H_4}^+\; +\; OH^-


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2016 af mathon

eller med tilstandsindeks:

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! HC{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; H_2C{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}}\; \rightleftharpoons \; CO_2\, _{\textit{(g,aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}}

                     HC{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \rightleftharpoons \; CO_2\, _{\textit{(g,aq)}}\; + OH^-\, _{\textit{(aq)}}


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2016 af mathon

Basernes styrke vurderes overfor den yderst svage syre H_2O

                                        HC{O_3}^-\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \; C{O_3}^-\; +\; OH^-

med ligevægtsbrøken:
                                       \frac{\left [C{O_3}^- \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [HC{O_3}^- \right ]}=K_b


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2016 af mathon

Sammenhæng ved 25°C:
                                                 K_s\cdot K_b=K_v=10^{-14}       som ved logaritmering 
giver:

                                                 \log(K_s)+ \log(K_b)=\log(10^{-14})

                                                 -\log(K_s)+( -\log(K_b))=-\log(10^{-14})

                                                 pK_s+pK_b=14

                                                 pK_b=14-pK_s


Svar #9
18. oktober 2016 af HFNU (Slettet)

Mange tak for svarene....jeg vil gerne lige spørger lidt ind til det hvis det er.pKs for basen : bicarbonat hvad skal jeg så gøre?

Mathon du skriver i svar 8 at :             pKb = 14 - pKs.

Kan du måske forklare mig, hvordan jeg kan stille det stykke op så jeg kan finde pKs for bicarbonat?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2016 af mathon

   pK_s(HC{O_3}^-)  slår du op i en kemisk tabel over uorganiske syrekonstanter
  og finder:
                         pK_s(HC{O_3}^-)=10{,}40\; M

                         pK_b(HC{O_3}^-)=14-10{,}40=3{,}60

                         
                             


Skriv et svar til: Beregn pH for CH3COOH...hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.