Matematik

exponentiel funktion

30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

nogle der kan hjælpe med de her 3? forstår det ikke rigtig.
(Ved hæftede fil)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2016 af AMelev

Forskriften for en eksponentiel funktion er f(x) = b·ax.
Der er formler til at beregne konstanterne a og b ud fra 2 punkter (x1,y1) og (x2,y2). Find dem i di lærebog og vend så tilbage, hvis du går i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2016 af BechHohen88 (Slettet)

Den eksponentielle funktion er defineret ved; 

                                                                 f(x)=b\cdot a^x

Givet punkterne; 

                                          (x_1,y_1) (x_2,y_2)=(2, 349) (20, 3211)

Er konstanten a defineret som; 

                                                              a=\sqrt[x_2-x_1]{\frac{y_2}{y_1}}

Når vi kender værdien af a, kan b isoleres som eksempelvis; 

                                                                          b=\frac{y_1}{a^{x_1}}

Da eksponentielle funktioner angiver faste procenttilvækster ved konstanten a;

                                                                         a=1+r

Hvor r er fremskrivningsfaktoren. Hvis a f.eks. er 1,05 vokser funktionsværdien med 5 % pr. enhed af x.

Med venlig hilsen

Rasmus


Svar #3
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

jeg forstår det stadig ikke ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2016 af AMelev

Skriv lige, hvad der står i din lærebog om formlen for a og b, så vi bruger samme notation.


Svar #5
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

En eksponentiel funktion går gennem punkterne:

(2, 4) og (5, 10).

(x1, y1) (x2, y2)

Bestem forskriften.

Med udgangspunkt i formlen for at finde a-værdien:

a = (x x )

y

y 2 1

1

− 2

indsættes værdierne for x og y på de respektive pladser:

1,3572 (5 2)

4

10

a = − =

a – værdien og ét af koordinatsættene (her vælges (2, 4)) indsættes i:

y = b • ax omskrives til b = x a

y

b =

2 1,3572

4 = 2,172

Forskriften bliver så:

y = 2,172 • 1,3572x


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2016 af AMelev

Det giver ikke meget mening, som det står her - du må tage et billede eller skrive det rigtigt. Jeg tror dog godt, jeg kan gætte, hvad der skulle stå.
I dette eksempel er (x1,y1) = (2,  4  )  og  (x2,y2) = (  5,  10)
I din opgave er        (x1,y1) = (2,349)  og   (x2,y2) = (20,3211)

Indsæt dine tal i formlen i stedet for eksemplets tal.


Svar #7
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

super! tak for hjælpen :)


Svar #8
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

svarene er

1,1312

273

men hvordan gør jeg lige med den sidste? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2016 af AMelev

Jep! 

a kaldes fremskrivningsfaktoren og a = 1 + r, hvor r er vækstraten eller den procentvis tilvækst.
Indsæt din fundne værdi for a, isoler r og omskriv til procent.


Svar #10
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

men hvordan finder jeg lige vækstraten/ den procentvise tilvækst ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2016 af AMelev

ud fra a = 1 + r, dvs. 1 + r = 1,1312 ⇔ r = ...

se #9 sidste linje.
 


Svar #12
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

tusinde tak ! 


Svar #13
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

nu hvor du var så behjælpelig, kan det være at du ved hvordan man finder fordoblingskonstanten? jeg har fundet formlen, men synes ikke rigtig at kunne få det til at lykkedes..
x=14
y= 12638,18


Svar #14
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

25*1,56x


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. oktober 2016 af AMelev

Er det den samme funktion, vi snakker om? og er det formlen T2 = Log(2)/Log(a), du har fundet?

Den x- og y-værdi, du angiver, hvad er det?


Svar #16
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

her er tallene 

Vedhæftet fil:fordoblingskonstanten.png

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. oktober 2016 af AMelev

a = ... (se evt forskriften i #1)

Indsæt a i formlen for T2 og beregn.


Svar #18
30. oktober 2016 af christianb94 (Slettet)

tak 


Skriv et svar til: exponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.