Matematik

Har virkelig brug for hjælp!

02. november 2016 af Karlse - Niveau: C-niveau

Om en eksponentielt voksende funktion f(x)=b*ax oplyses, at grafen går gennem punkterne P(3,1) og Q(-1,16).
 

Bestem a og b?

Er der en venlig sjæl, som kan hjælpe mig? :) + formlen 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2016 af StoreNord

f(3)=                   ba3 =1

f(-1)=                  ba-1 =16

Divider de to ligninger med hinanden


Svar #2
02. november 2016 af Karlse

Siger man ikke: x2-x1√y2/y1


Svar #3
02. november 2016 af Karlse

?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2016 af StoreNord

Det er måske også en måde. Prøv, og se hvad du får.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2016 af mette48 (Slettet)

f(3)=                   ba3 =1

f(-1)=                  ba-1 =16

del ligningen f(3) med ligningen f(-1)

uddrag roden i den nye ligning

indsæt a i f(-1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2016 af mathon

korrektion af opgave tekst:

Om en eksponentielt aftagende funktion f(x)=b*ax oplyses, at grafen går gennem punkterne P(3,1) og Q(-1,16).
 

Bestem a og b?

                                 \frac{y_2}{y_1}=a^{x_2-x_1}

                                 \frac{16}{1}=a^{-1-3}

                                 2^4=\left (a^{-1} \right )^4

                                 2=a^{-1}

                                  \frac{1}{2}=a       hvorfor den eksponentielle funktion er aftagende
               og
                                 y_1=b\cdot \left ( \tfrac{1}{2} \right )^{{x_1}}

                                 1=b\cdot \left ( \tfrac{1}{2} \right )^3

                                 2^3=b
hvoraf
                                 y=b\cdot a^x

                                 y=2^3\cdot \left (2^{-1} \right )^x

                                 y=2^3\cdot 2^{-x}

                                 \mathbf{\color{Red} y= 2^{3-x}}


Skriv et svar til: Har virkelig brug for hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.