Fysik

Brug for hjælp

05. november 2016 af Kristensenalex - Niveau: B-niveau

Hvad gør jeg? Er helt væk :-(

Vedhæftet fil: Opgave 2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2016 af mathon

a)

Når snorkraften er F,
har man:
                                    2 · F ·cos(30°) = (0,40 m) · (600 N/m)                         


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2016 af hesch (Slettet)

a) Beregn opadrettet fjederkraft og nedadrettet tyngdekraft.

Summen af disse ( med fortegn ) plus nedadrettet snorkraft = 0.  ( Systemet er stationært ).

Opløs den nedadrettede snorkraft i to kræfter, der er parallelle med snorens retninger ( ±30º ).

PS:  Mathon regner facit ud med mellemregninger, klar til afskrift. Bare vent.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2016 af hesch (Slettet)

b)  Den nedadrettede snorkraft fjernes. Benyt herefter Newton:  F = m * a.

c)  Benyt energibevarelse ( vistnok termodynamikkens 2. hovedsætning ):  Ekin + Epot = en konstant.
     Ekin = ½*m*v2.
     Epot = Efjeder + Ebeliggenhed,masse


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2016 af Soeffi

#1

a) Snorkraften er den kraft, der virker på snoren i snorens retning. Snoren påvirkes af en kraft opad på fjederkraften minus tyngdekraften. Denne kraft fordeles ud i snoren som to ens snorekræfter, der påvirker de to fastgøringspunkter på underlaget.

b) Dette er den resulterende kraft af fjeder minus tyngdekraft divideret med partiklens masse. 

c) Farten i punktet for den ustrakte fjeder er lig med den maksimale fart for partiklen i den harmoniske svingning, den har, når den hænger frit i fjederen. Formlen for farten af partiklen i en harmonisk svingning er

    v = √[(k/m)·(A2 - x2)],

hvor A er amplituden og x er afstande fra ligevægtspunktet eller punktet for den ustrakte fjeder. Den maksimale fart findes i punktet for den ustrakte fjeder hvor x = 0.

Bemærk at ustrakt fjeder ikke er lig med ubelastet fjeder. Opgaven burde nok have brugt ordet ligevægtspunkt.

Bemærk også at man udledningen af formlen for farten i c) kun ser på den potentielle energi for fjederen. Jeg har ikke kunne finde en nærmere forklaring på dette, men det skyldes nok, at tyngdekraftens bidrag til den potentielle energi blev en del af fjedrens potentielle energi, da man satte loddet på fjederen og dermed sænkede ligevægtspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2016 af hesch (Slettet)

#5:  Ad:

Bemærk at ustrakt fjeder ikke er lig med ubelastet fjeder. Opgaven burde nok have brugt ordet ligevægtspunkt.

Opgaven kunne være stillet således, at farten i ligevægtspunktet skulle findes, men det er så en anden opgave. At skulle finde farten ved ustrakt, og dermed ubelastet fjeder giver fuldt ud mening, og der er ingen grund til at ændre/korrigere på det, forudsat at partiklen rent faktisk passerer gennem sidstnævnte punkt.

Skulle den ikke gøre det, må man jo skrive, at der ikke findes en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2016 af Soeffi

#5...b) Dette er den resulterende kraft af fjeder minus tyngdekraft divideret med partiklens masse. 

Det skal nok være: den resulterende kraft er fjederkraften. Tyngdekraften har ikke noget nettobidrag efter loddet er hængt op.


Skriv et svar til: Brug for hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.