Matematik

Reducer udtrykket

16. november 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

3\left(p+q\right)^2-6p\left(q-p\right)

Hej, vha. et program har jeg fundet ud af resultatet, som er: 9p^2+3q^2

Jeg har fuldstændig glemt hvordan man reducer, er der nogle der vil hjælpe og forklare "step by step"

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0

Når man skal gange ind i en parentes, skal man gange hvert led i parentesen med faktoren udenfor parentesen.
Faktoren udenfor parentesen i hvert led i udtrykket er markeret med fed.
Det første led i udtrykket er 3 · ( p + q )2, hvor der er tale om en plusparentes. Det andet og sidste led i udtrykket er - 6p · ( q - p ), hvor der er tale om en minusparentes.
Beregn nu hvert led, saml og reducér.


Svar #2
16. november 2016 af Mm98

Vil du ikke vise mig hvordan man gør? jeg har fuldstædnig glemt det.. pga. alt det integral- og differetialregning. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Vi deler det op: 

3 · (p + q)2 : (vi gør brug af første kvadratsætning) 

3p2 + 3q2 + 6 pq

- 6p · (q - p) : (vi ganger ind i parentesen) 

-6pq + 6p2

Samlet set:

3p2 + 3q2 + 6 pq - 6pq + 6p2 = 9p2 + 3q2


Svar #4
16. november 2016 af Mm98

indtil videre har jeg fået:

3p^2+3q^2 -6pq+6p^2


Svar #5
16. november 2016 af Mm98

Hmm, altså jeg forstå godt at du skriver 9p^2

og så har vi kun 3q^2 og -6pq

tilbage..

Burde det så ikke give -3? 

og må man godt trække 3q2 fra 6pq? 

troede kun at man måtte det, hvis der fx stod 6q 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#2

Fremgangmåden har Skaljeglavedinelektier allerede angivet i #3.
Læg mærke til, Skaljeglavedinelektier gør brug af den første kvadratsætning.

Den første kvadratsætning: (a + b)2 = a2 + b2 + 2 · ab.

I ord: En kvadratsætning er givet ved første led i anden plus andet led i anden - plus (el. minus) det dobbelte produkt.
Overført på det konkrete regnestykke:
(p + q)2 = p2 + q2 + 2 · pq. Dette resultat skal så ganges med 3, dvs.

(p2 + q2 + 2 · pq) · 3 = 3 · p2 + 3 · q2 + 3 · 2 pq = 3p2 + 3q2 + 6 pq.


Svar #7
16. november 2016 af Mm98

hmmm, ja men du mangler da -6p\left(q-p\right)

Hvad gør du af det????

forstår godt at du bruger 1. kvadratsætning til 

3\left(p+q\right)^2

Hvad gør du af resten?? 


Svar #8
16. november 2016 af Mm98

Jeg forstår det godt nu.Mange tak for hjælpen allesammen :-)


Skriv et svar til: Reducer udtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.