Kemi

syre base

04. december 2016 af pigen12344 - Niveau: C-niveau

Hej alle

Man siger jo at [H3O+]*[OH-] = 1,0*10^-14 gælder for vand og vandige opløsninger, men jeg forstår ikke hvorfor det også gælder for vandige opløsninger. Hvordan det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2016 af FMK


I vandig opløsning, reagere H+ ioner straks med vandmolekyler og danner hydroniumioner, H3O+
Derudover er vand en amfolyt, dvs. den kan både reagere som en syre og som en base.
H_{2}O(l) + H_{2}O(l) \rightleftharpoons H_{3}O^{+}(aq) + OH^{-}(aq), altså reagere vand i en vis grad med sig selv. 


Svar #2
04. december 2016 af pigen12344

Ok tak, men hvordan kan det være at summen giver 14 når der kun er hældt syre i vandet, eller bliver der også dannet OH i vandet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2016 af FMK

Produktet giver 1,0 * 10-14 M2 fordi [H3O+] og [OH-] hver er 1,0 * 10-7 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2016 af mathon

      \left [ OH^- \right ] mindskes med samme faktor som \left [ H_3O^+ \right ] øges
så ved 25°C:

               \left [ H_3O^+ \right ]_o\cdot k\cdot \left [ OH^- \right ]_o\cdot k^{-1}=\left [ H_3O^+ \right ]_o\cdot \left [ OH^- \right ]_o=10^{-14}\;M^2


Skriv et svar til: syre base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.