Fysik

Isolering af formel

25. december 2016 af hashim23 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal i denne opgave finde fællestemperaturen, nemlig tf, men ved ikke lige, hvordan jeg skal isolere følgende formel, så jeg får tf til at stå alene.

Formlen ser således ud:

mk*c*(tf-tk) + mv*c*(tf-tv) = 0

Tusind tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. december 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Forkort c væk:

mk*(tf - tk) + mv(tf - tv) = 0

Gang ind i parenteserne:

mk*tf - mk*tk + mv*tf - mv*tv = 0

Saml led med tf på venstresiden og resten på højresiden:

mk*tf + mv*tf = mk*tk + mv*tv

Sæt tf uden for parentes:

tf(mk + mv) = mk*tk + mv*tv

Dividér med (mk + mv):

tf = (mk*tk + mv*tv)/(mk + mv)


Svar #2
25. december 2016 af hashim23 (Slettet)

Hvordan kan du forkorte c væk?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2016 af mathon

Ved at dividere med c\neq0 på begge sider af lighedstegnet.


Svar #4
25. december 2016 af hashim23 (Slettet)

Hvad betyder det der tegn mellem c og 0?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. december 2016 af mathon

             \neq     betyder: "forskellig fra".


Svar #6
25. december 2016 af hashim23 (Slettet)

Hej igen Mathon

Skulle lige høre, hvis vi fx tager udgangspunkt i formlen helt øverst, altså før tf blev isoleret. 

kan man så dividere med c+c, hvis man vil udligne c eller?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. december 2016 af mathon

Du kan dividere med c ( ikke med c + c ) - som det er gjort i #1.


Svar #8
25. december 2016 af hashim23 (Slettet)

Ja men der er to led? Det kan man da ikke, altså c står ved 2 led 


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. december 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du dividerer med c på begge sider af lighedstegnet:

( mk*c*(tf-tk) + mv*c*(tf-tv) )/c = 0/c  <=>

mk*c*(tf-tk)/c + mv*c*(tf-tv)/c = 0

Så forkorter du de to brøker med c:

mk*(tf - tk) + mv(tf - tv) = 0


Svar #10
25. december 2016 af hashim23 (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Isolering af formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.