Fysik

Energi

06. januar 2017 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: B-niveau

En skiløber, løber ned ad en bakke. Bakken har en højdeforskel på 280 m. Da han er i bunden af bakken har han en fart på 64 km/h (17,8 m/s). Skiløberen vejer 80 kg.

Hvor stor er nyttevirkningen for skituren (altså hvor stor en del af den potentielle energi bliver omsat til kinetisk energi).

Det tager skiløberen 40 s at løbe turen. Med hvilken effekt er der blevet omsat potentiel energi til kinetisk energi? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2017 af marcomajland (Slettet)

Potentiel energi:

U = mgy

hvor y er højdeforskellen.

Kinetisk energi:

K = 1/2mv^2

Bestem forskellen i total energi.

Effekt:

P = E/t

hvor P er effekten, E er energien der omsættes og t er tiden over hvilken energien omsættes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2017 af mathon

        Beregnet hastighed uden gnidning v_o:

                                                                   v_o=\sqrt{2\cdot g\cdot h}=\sqrt{2\cdot \left (9{,}8\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot (280\; m)}

        Nyttevirkning med v=17{,}8\;\tfrac{m}{s}:
                                                                   \eta =\left (\frac{v}{v_o} \right )^2
 


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.