Matematik

løsning af ligning vha. nulreglen

17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg sidder fast i disse fire ligninger, som skal løses ved brug af nulreglen. 

Andengradsligningen lyder:

1) 
2x2-x = 0

2) 
3y2 = 12y

3) 
4x2-x = x

4) 
4z2+z = 9z

Hvordan gør man.

Jeg ved at en af de to faktore skal give nul, men jeg skal nok omskrive den eller sådan noget. Håber at i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2017 af Jerslev (Slettet)

Du skal altid sørge for at have 0 på den ene side af lighedstegnet. Ellers sæt fælles faktor (ofte den ubekendte) udenfor parentes.

Svar #2
17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

årrh, okay, men hvis jeg nu skulle løse den første ligning. hvordan gør jeg så. der står nul jo alene 8som det også skal)


Svar #3
17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

hedder den så bare:

2x=0

eller

x=0

så må løsningerne jo være -2 og 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2017 af Jerslev (Slettet)

Den første kan skrive som
2x^2 - x = 0.
Sæt x udenfor parentes
x(2x-1)=0
Nu bruger du, at enten x eller indholdet i parentesen skal være nul for at ligningen er opfyldt.

Svar #5
17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

okay. nu har jeg forstået det. 

Men jeg kan stadig ikke løse 2,3 og 4, da 0 ikke står alene. Hvordan omskriver jeg dem, således at 0 er isoleret


Svar #6
17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

kan det passe, at løsningerne er

x=-2

x=1


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2017 af Jerslev (Slettet)

#5: så skal du selv omskrive ligningerne, så du har 0 på den ene side.

#6: for den første? Nej. Ingen af de tal resulterer i, at ligningen er opfyldt.

Svar #8
17. januar 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

#5

hvordan omskriver man ligningerne.

jeg er ikke så god til alt det der trække fra på begge sider eller lægge til på begge sider

#6

Hvad er løsningerne så.

hvis x=0, så må x jo være lig 0 og hvis 2x=0, så må x jo også være lig -2 


Skriv et svar til: løsning af ligning vha. nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.