Matematik

Hjælp - med at finde definitionsmængden af en funktion!!!

13. februar 2017 af emilie321 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. Jeg håber virkelig at der er en sød sjæl, der kan hjælpe mig.. 

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal bestemme definitionsmængden af en funktion. En af mine funktoiner lyder sådan her:

a)f__1(x) = 3/(1+x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2017 af janhaa

x \in \mathbb{R}: x\neq -1


Svar #2
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Hvad betyder det? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2017 af StoreNord

x tilhørende mængden af Rationelle Tal, for hvillke det gælder at x er forskellig fra -1

Det betyder, at x ikke må være  -1,  fordi så blir nævneren  0  . Og man kan ikke dividere med  0.


Svar #4
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Men hvordan bestemmer jeg så definitionsmængden? hvordan gør sådan, at det ikke bliver 0 med en brøk?


Svar #5
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Men kan jeg godt skrive x £ R:x=-1, som en definitionsmængde for: f_1(x)=3/(1+x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2017 af OliverHviid

#3

Mængden af reelle tal.


Svar #7
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Så 3 tallet er r? hvordan bestemmer jeg definitionsmængden af funktionen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. februar 2017 af StoreNord

#6            OK, du har ret.                     citat:

"Vi kalder mængden af tal, som er i de reelle tal, men ikke i de rationale tal, for de irrationale tal."

#5                x \in \mathbb{R}: x\neq -1                     ja.

#7                 ∈              betyder     "tilhørende"


Svar #9
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Tusind tak for hælpen!!


Svar #10
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Har forstået det nu, men hvordan laver jeg så en definitionsmængde af f_2(x)=x/6-2x?


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. februar 2017 af StoreNord

f_2(x)=x/6-2x?                         her er definitionsmængden      \mathbb{R}

Prøv selv at google "Reelle tal"

"Alle hele tal og alle brøker (rationale tal) er reelle tal"


Svar #12
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

men hvordan kommer definitionsmængden til at lyde?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. februar 2017 af StoreNord

 \mathbb{R}


Svar #14
13. februar 2017 af emilie321 (Slettet)

Kan desværre ikke se dit billede .. måske du kan skrive det istedet? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. februar 2017 af StoreNord

I #13  har jeg skrevet et R skrevet med et specielt skriftformat, som jeg ikke kan huske hvad hedder.

Alternativt kan du skrive "Mængden af reelle tal".


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. februar 2017 af SuneChr

# 10
\small f_{2}(x)=\frac{x}{6-2x}           R \ {3}   betyder alle reelle tal undtagen 3
\small f_{2}(x)=\frac{x}{6}-2x           R          betyder alle reelle tal uden undtagelse.


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. februar 2017 af Stats

#10

Har forstået det nu, men hvordan laver jeg så en definitionsmængde af f_2(x)=x/6-2x?

Når du leder efter en definitionsmængde, så kigger du på hvilke værdier din funktion kan antage...

I din første funktion f(x) = 3/(1+x), da ved man fra folkeskolen (og sandsynligvis også repiteret på gym), at man ikke må dele med tallet 0. I dit tilfælde, er det den eneste restriktion. Man skriver Dmf = R\{0}...

Kigger du på den anden funktion du har givet f(x) = x/6 - 2x, så kigger vi på hvert led.... x/6  -  her kan man faktisk indsætte alle tal også 0.. Kigger vi på det andet led 2x så kan vi gøre samme observation - Vi kan dele med alle tal også 0. Dermed så kan vi skrive Dmf = R...

Når du læser i din matematik bog, så står der altid en definition. Eksempelvis:

kvadratrodfunktionen:
√x, x ≥ 0

Eller den naturlige logaritme funktion
ln(x), x ≥ 0

Eller en brøk
a/b , b ≠ 0

Det er disse restriktioner man forsøger at få eleven til at genkende, og på denne måde også kende til opførslen af en funktion der indeholder disse restriktioner.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Hjælp - med at finde definitionsmængden af en funktion!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.