Fysik

Energi

14. februar 2017 af Superdu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! har brug for hjælp til at løse en opgave

En tennisbold bliver lodret sendt af sted med en fart på 110km/h

Hvor stor er tennisboldens mekanisk energi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2017 af hashim23 (Slettet)

Emek = Epot + Ekin

Emek = mgh + 1/2mv2 

Vi skal isolere h, så vi kan finde denne størrelse, og dermed har vi mulighed for at sætte alle værdier ind i den resterende formel, hvor dette løses ved følgende:

mgh=1/2mv2 <=> gh=1/2v2 <=> h=1/2v2/g <=> h = (1/2)*(30,56 m/s)2/(9,82 m/s2) <=> h = 47,55 m

Nu, da vi har bestemt højden, som der kan ses ovenfor, har vi dermed mulighed for at finde Emek:

Emek = gh + 1/2v2 

Emek = (9,82 m/s2)*(47,55m) + (1/2)*(30,56 m/s)<=> Emek = 933,90 J

Så konklusionen på ovenstående operationer er dermed, at så snart vi har fået bestemt højden (h), så har vi dermed mulighed for at få udfaldet af den mekaniske energi.

Håber, at du har fået styr på moralen omkring disse opgaver, så fortsat god arbejdslyst :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2017 af mathon

         E_{mek}=E_{pot}+E_{kin}

         E_{mek}=m\cdot g\cdot h+\tfrac{1}{2}\cdot m\cdot v^2

        E_{mek}=m\cdot g\cdot 0+\tfrac{1}{2}\cdot m\cdot \left ( 30{,}5556\; \tfrac{m}{s} \right )^2

        

         


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2017 af hashim23 (Slettet)

Hej Mathon

Jeg skulle lige nævne, at højden ikke er 0 m, da han kaster bolden lodret op i luften, men du er i dette tilfælde eksperten, så jeg burde ikke udtale mig på denne måde.

mvh.

/Hashim


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2017 af mathon

#3

Når koordinatsystemets nulpunkt placeres i "opkastpunktet" med lodret y-akse, er begyndelseshøjden 0
og
                             E_{mek}=m\cdot g\cdot 0+\tfrac{1}{2}\cdot m\cdot \left ( 30{,}5556\; \tfrac{m}{s} \right )^2

og tennisbolden når - uden luftmodstand - op i
højden:
                              H=\frac{v^2}{2g}=\frac{\left ( 30{,}5556\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{m}{s^2} \right )}=47{,}5\; m


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2017 af mathon

#3

Hvis tennisboldens begyndelsesposition i koordinatsystemet er (0,h_0)
har man:
                              H=\frac{v^2}{2g}+h_0=\frac{\left ( 30{,}5556\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{m}{s^2} \right )}+h_0=47{,}5\; m+h_0                          

men #0's opgavetekst nævner intet herom.      

I øvrigt er din
                        Emek = gh + 1/2v2     forkert.
                              


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2017 af hashim23 (Slettet)

Nej


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2017 af hashim23 (Slettet)

Jeg fik den rigtig i min egen opgavebesvarelse sidste år, har den stadig på papirform, hvor det står der :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2017 af mathon

#7

Du har formentlig ikke fået godkendt

                                               Emek = gh + 1/2v2
som er direkte forkert
men velment som
                                               \frac{E_{mek}}{m}=gh+\tfrac{1}{2}v^2  som er konstant.

Under lærerens omfattende rettearbejde, er urigtigheden måske blevet overset.


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.