Fysik

Ydre modstand

27. februar 2017 af Emma1989 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey

Jeg har en opgave som lyder;

En spændingskilde på 10V har en indre modstand på 0,7 Ohm. Den forbindes til en ydre modstand, hvor der løber en strøm på 40 A.

Jeg bliver så spurgt om at finde polspændingen, som jeg har fundet, men næste spørgsmål er, at jeg skal bestemme størrelsen af den ydre modstand, som jeg ikke kan finde en måde at udregne. Derudover skal jeg bestemme den procentvise afsatte effekt i den ydre modstand, som jeg heller ikke kan regne. 

mvh. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Når du har bestemt Upol findes den ydre modstand ved:

Upol = Rydre * I    →    Rydre = Upol / I.

Hvad angår effekten, kan du bruge:  Pydre = Upol * I   eller    Pydre = Rydre * I2.

Du skal finde den procentvise afsatte effekt, men jeg er i tvivl om:  I procent af hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Spørg igen, hvis du er i tvivl !

PS:  Øhhh, har du skrevet rigtigt i #0:

Uemk = 10V, Rindre = 0,7Ω, I = 40A:

Så skal du finde  Upol = 10V - 0,7Ω * 40A = minus 18V ?


Svar #3
27. februar 2017 af Emma1989 (Slettet)

Jeg har sat ind, hvad der står i opgaven, så det skulle gerne passe. 

Og tak, jeg har fundet ud af den sidste opgave


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Men hvad har du da fået til "at passe" ?  Upol = -18V ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2017 af Eksperimentalfysikeren

#3

Læg mærke til at hesch både vinker med vognstag og jernbanesvelle! Der er noget galt med de værdier, du har opgivet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

#0:  Iflg. Ohms lov kan du højst få en strøm, Imax = Uemk / ( Rindre + Rydre ).

Lad os nu sige at Rydre = 0Ω ( kortslutning ), da kan den maximale strøm højst blive:

Imax = Uemk / Rindre = 10V / 0,7Ω = 14,29A.

Hvis jeg må komme med et gæt, skal der stå:  Rindre = 0,07 Ω


Skriv et svar til: Ydre modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.