Matematik

rumfang ved rotation om y-aksen

15. marts 2017 af 321bj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. jeg sidder med en funktion f(x) = √x defineret i intervallet [0;4]

og jeg skal bestemme det rumfang, der forekommer ved rotation om y-aksen, når det er delen over funktionen, der roteres 360o herom. Jeg regner med at jeg skal bruge formlen Vy =π*integral x2 dy, og jeg ha bestemt øvre grænse til f(b) = 2 og nedre grænse til f(a) = 0. Men hvordan kommer jeg videre herfra? Jeg skal vel få et udtryk for x2, men hvordan får jeg det, når det er en rodfunktion, ved godt den kan omskrives til x1/2 men kan ikke se hvordan x2 skal fremkomme. Eller skal jeg i stedet bruge formlen Vy = 2π*integral(x*f(x) dx ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2017 af mathon

Du forveksler

                       V_x=\pi \cdot \int_{a}^{b}f^2(x)\, \mathrm{d}x
        med
                       V_y=2\pi \cdot \int_{a}^{b}x\cdot f(x)\, \mathrm{d}x
                        

                       V_y=2\pi \cdot \int_{0}^{4}x\cdot \sqrt{x}\, \mathrm{d}x


Svar #2
15. marts 2017 af 321bj (Slettet)

Ok men det er da ikke rumfanget for arealet over funktionen lidt svært at forklare men arealet der skal roteres er begrænset af y-aksen, "overfladen af f(x) op og en vandret linje fra f(x) = 2? eller får man det rigtige areal?


Svar #3
15. marts 2017 af 321bj (Slettet)


Svar #4
15. marts 2017 af 321bj (Slettet)

sorry det vender forkert men det er dette rumfang


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2017 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2017 af SuneChr

Man skal fratrække integralet i # 1 sidste linje af rumfanget af cylinderen med radius 4 og højde 2.


Svar #7
15. marts 2017 af 321bj (Slettet)

tak for hjælpen.
og når der fyldest 16,3 cm3 i beholderen, skal jeg så bare bestemme væskehøjden ved at isolere h i formlen i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. marts 2017 af SuneChr

 (I)  Cylinderens rumfang = πx02√x0
(II)  Integralet fra 0 til x0
Løs (I) - (II) = 16,3
Væskehøjden = f (x0) = √x0


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2017 af mathon

 eller
                  V_y=2\pi \cdot \int_{0}^{4}x\cdot \left ( 2-\sqrt{x} \right )\mathrm{d}x                                   


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2017 af mathon

b)
               V_y=2\pi \cdot \int_{0}^{4}x\cdot \left ( h-\sqrt{x} \right )\mathrm{d}x=16{,}3
             


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. marts 2017 af mathon

Det  lykkedes ikke at dreje billedet.


Svar #12
16. marts 2017 af 321bj (Slettet)

kan ikke få den til at vende det.


Svar #13
16. marts 2017 af 321bj (Slettet)

#9 hvor kommer tallet 2 fra, er det fordi af f(b) = 2 ?


Svar #14
16. marts 2017 af 321bj (Slettet)

#8 men hvad er x0 her? jeg kender vel ikke f(x0) eller x0 eller er x0 = 0 = a som i opg. a?


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2017 af mathon

              2=\sqrt{4}


Svar #16
16. marts 2017 af 321bj (Slettet)

#15 funktionsværdien af b/øvre grænse ik?


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. marts 2017 af mathon

#16
             Jo.


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. marts 2017 af SuneChr

Øvre integrationsgrænse i # 10 er ikke korrekt.
Væskehøjden er

\left ( \frac{5\cdot 16,3}{\pi } \right )^{\frac{1}{5}}=1,9177...      svarende til rumfanget 16,3
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. marts 2017 af mathon

Vasens facon ændres ikke kun væskehøjden.


Svar #20
17. marts 2017 af 321bj (Slettet)

ved kun at bruge formlen for rotation om y-aksen Vy = 2π*integral(x*f(x)) har jeg fået mit cashprogram til at løse den og har fået 2,11 og facitlisten siger, det skal give de 1,91. her har jeg sat f(x) =√x, nedre grænse a = 0 og Vy = 16,3, og jeg har fået det til at solve h, den øvre grænse og dette er jo forkert. Så hvordan skal ejg helt konkret løse den? er det en ligning hvor h både indgår i skålen og den ydre cylinder, og at jeg så på en måde skal trække rumfanget for skålen fra rumfanget af cylinderen? Forstår ikke helt hvordan jeg kommer frem til formlen, hvorfra jeg skal isolere h... Rumfanget er jo Vy = π*r2*h - ∫ x*f(x) dx hvor integralet er bestemt og integrationsgrænserne er vel nedre = 0 og øvre = h. Men hvis det er fra denne formel hvor h skal isoleres, er radius i cylinderen så ik også ukendt eller forbliver den det givede dvs. 4 i opgaven?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.