Matematik

Matematik Hurtigt Hjælp!!! (sandsynlighed)

09. maj 2017 af Paustianr (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Skal lave en opgave om sandsynlighed! 

Opgaven lyder: 

I et kortspil har eleverne valgt at fjerne alle billedkort og 10´ere, og lægge resten af kortene med bagsiden opad. Man trækker derefter to kort. Man vinder, hvis man trækker to ens kort.

1. hvad er sandsynligheden for at trække to esser? (angiv i procent)

2. hvad er sandsynligheden for at vinde i spillet? (angiv i procent)

Har prøvet, men kan ikke komme frem til en løsning, kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2017 af PeterValberg

Hvor mange kort er der tilbage i spillet, når spillet begynder?
På hvor mange måder kan du trække to af disse? (antal mulige)
På hvor mange måder kan du trække to esser? (antal gunstige)

Sandsynligheden er antal gunstige divideret med antal mulige (måder at trække to kort på)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Sandsynligheden for spørgsmål 1 er sandsynligheden for at trække 1 bestemt kort, i dette tilfælde et es. Der er 4 esser ud af 36 kort. Sandsynligheden er dermed 4/36 = 11% ca. (skal nok regnes mere præcist). Herfter er der 35 kort og 3 esser. 3/35= ca. 8% (regnes mere præcist). 8%*11%=0,0088 eller 0,88% sandsynlighed.

Svaret på spørgsmål 2 er næsten samme proces. Der er 36 kort og i første træk er det ligemeget hvad man trækker. Næste træk skal man dog have et kort som er magen til. Det er igen regnestykket med 3/35 som er ca. 8%, hvilket er svaret på hvor stor sandsynlighed man har for at vinde spillet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2017 af PeterValberg

2 (ud af 4 esser) kan trækkes på K(4,2) = 4!/(2!·(4-2)!) måder (6 måder) 
2 ud af 36 mulige kort kan trækkes på K(36,2) måder (630 måder)

P(2 esser) = K(4,2)/K(36,2) = 6/630 ≈ 0,0095 (altså er sandsynligheden knap 1%)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Hvis man ikke afrunder mit svar, så giver det også godt 1%. Resultatet er dermed godt den samme med de to metoder. Jeg forsøgte at gøre det så intuitivt så muligt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2017 af PeterValberg

#4
Du må have trykket lidt forkert på lommeregneren,
eller afrundet lidt for "rundhåndet" i dine mellemregninger :-)

(4/36)·(3/35) = 1/105 ≈ 0,0095

så vi er ganske enige om resultatet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Ja det har du da fuldstændig ret i!

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2017 af PeterValberg

Din metode er mere "lige-til", når man tænker på niveauet, der er angivet (9. klasse)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Ja lige præcis. Jeg overvejede også den du fremlagde, men droppede den netop grundet niveauet, som du siger ??

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2017 af PeterValberg

#8

På den anden side, hvis du "klikker" ind på spørgers profil,
så er den angivet til STX (2.g), så vedkommende burde kunne
løse opgaven, som angivet i #3,... men derfor er der selvfølgelig
ingen grund til at gøre det mere vanskelig, end det behøver at være :-)

Jeg synes, at din metode er SUPER og jeg undrer mig over, at spørger
ikke angiver det rigtige niveau, - det HAR altså betydning for svarene...
hørte du det #0 ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Hov, sidste kommentar skulle ikke være sluttet af med 2 spørgsmålstegn - min fejl. 

Det havde jeg slet ikke set. Ja så burde din metode være fin her.


Skriv et svar til: Matematik Hurtigt Hjælp!!! (sandsynlighed)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.