Fysik

Elektrisk potentiel energi

03. juni 2017 af Mig123321 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der evt. en, der meget pædagogisk kan forklare hvad elektrisk potentiel energi er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2017 af AngelOneOne

Hej,

Elektrisk potentiale, er en beskrivelse af af det arbejde en ladningsenhed kan udføre. F.eks. en elektrisk strøm (med symbolet I og enheden ampere), har ved en spænding (med symbolet V og enheden Volt) effekten (med symbolet P og enheden Watt):

P=I\cdot V

Effekten er udtryk for det arbejde der kan udføres af det elektriske potentiale. Effekten kan udføre arbejde og kan afsættes som f.eks. varme, lys, mekanisk arbejde osv.

Har du en strømstyrke på 60 Ampere og en spænding på 220 Volt, har vi altså et elektrisk potentiale på:

P=I\cdot V=60 A\cdot 220 V=13.200 W

Vi kan altså udføre 13.200 Watts arbejde.

Håber det hjælper lidt.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
03. juni 2017 af Mig123321 (Slettet)

tusind tak :) det hjalp meget.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2017 af hesch (Slettet)

##1,2:  Jeg ville nu ikke blande vekselspænding ind i det ( 220V ), for det kan hurtigt afstedkomme ubehagelige(?) tillægsspørgsmål.

Brug hellere et eksempel med et 12V batteri ( jævnspænding ).


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2017 af Number42 (Slettet)

For lige at gøre fysikken helt klar:

Elektrisk potentiale er den ENERGI [joule] der kan udvindes af en ladning ved at gå fra et potentiale til et andet.

P = I V er ikke energi men effekt [watt], altså energi per tidsenhed (I er jo strøm som er ladning per tidsenhed)

Har du en spænding på V som dine ladningsenheder skal passere (udnytte) så er V det elektriske potential og ikke P som er effekten.'

Altså #1 roder lidt i det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2017 af AngelOneOne

#3 - Jeg skriver ingen steder det er vekselspænding.

#4 - Fra Den Store Danske:

Energi og elektromagnetisme

Energibegrebet har bred anvendelse på alle elektriske og magnetiske fænomener. Det fundamentale begreb, elektrisk potentiale (spænding), udtrykker et arbejde pr. ladningsenhed.

Men ja, det er selvfølgelig ikke P der er potentialet - Det kunne måske godt være udpenslet lidt mere. Men at der kan løbe en spænding, betyder jo at der er en potentiale forskel - Eksemplet er taget med for at illustrere hvad man kan bruge det elektriske potentiale til, altså f.eks. at beregne hvor meget effekt et givent potentiale (V) ved en given strømstyrke (I) kan frembringe.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. juni 2017 af hesch (Slettet)

#5: Nej, du skriver ikke at de 220V ( 230V ) er vekselspænding, jeg fik bare nogle associationer, og det tror såmænd også lærer og censor kan få, og det ønsker "man" måske at undgå.

Lommebatteriet er det i hvert fald ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2017 af Number42 (Slettet)

#5

Altså: elektrisk potentiale er en mulighed for at udføre arbejde ( som er energi) ,burde der stå, siden hvornår er den store danske blevet en fysikbog?

Og sådan rent sprogligt så løber spændinger ikke. Strøm løber, spænding er en forskel mellem to steder og kan derfor have en potentiel energi som kan konverteres fra potentiel til aktuel energi ( udføre er arbejde )

Det er vigtigt at forstå disse ting og udtrykke dem korrekt for ikke at forvirre sig selv eller andre.


Skriv et svar til: Elektrisk potentiel energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.