Fysik

Databog polymer + mekaniske egenskaber + reb

23. august kl. 21:17 af Yipikaye - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har 3 spørgsmål.

Spg1) Er der nogle som kan anbefale et specifikt værk om polymers mekaniske egenskaber? Enten i form af en bog eller en digital database. Jeg har fået fat på bogen "Handbook of chemistry and physics" 98TH-edition af John R. Rumble, men denne bog indeholder ikke ret mange data om polymers mekaniske egenskaber.

Spg2) Er der forskel på de mekaniske egenskaber hos henholdsvis en massiv cylinder bestående af et givet materiale ved siden af en cylinder bestående af selv samme materiale, men som er opbygget af tynde fibre tråde som snoes om sig selv og hinanden indtil et stykke reb haves med en diameter tilsvarende den som ses ved den massive cylinder?

Spg3) Gør begreberne inden for de mekaniske egenskaber sig gældende ved et stykke reb og kan man fortsat lave en arbejdskurve ud fra rebet?    


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august kl. 13:53 af hesch

Spg2)  Ja, da:  Tag en af disse IKEA-reoler.  Samler du en sådan ( uden afstivning ) vil den svaje og gynge, hvis du skubber til den. Man kan så afstive den ved at montere en stålprofil bagpå reolen. Monteres den parallelt med en hylde, vil den ikke afstive en pind.  Derfor medleverer IKEA et "kryds" ( X ) til afstivningen: Det virker.

Det har at gøre med, at monteret således vil en deformation af reolens "ramme" indebære at en profil i krydset skal trækkes længere ( den udgør en diagonal mellem et rektangels to modstående hjørner ). Så ændres en hjørnevinkel i rammen med Δθ, vil  ΔL/Δθ ( L er længden på stålprofilen ) have en langt større værdi med afstivningen monteret som et kryds.

Det kræver store kræfter at trække profilen længere. Er den monteret parallelt med en hylde, skal dens længde ikke ændres, den skal blot overføre et moment, hvilket den ikke kan, for den er blot monteret vha. et par skruer, nærmest "hængslet" på.

De samme betragtninger gør sig gældende ved "rebslagning":  Monteringsmetoden er afgørende.

En lidt populistisk forklaring, men alligevel.


Skriv et svar til: Databog polymer + mekaniske egenskaber + reb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.