Matematik

Mængder

29. august 2017 af Stats - Niveau: Universitet/Videregående

Lad A,B,C⊂X være mængder. Vis at følgende gælder

A\(B∪C) = (A\B) ∩ (A\C)

--------------------------------------------------------------------------------

Jeg kan anvende følgende:

(1) A∪B = {x : x ∈ A eller x ∈ B eller x ∈ A og B}
(2) A∩B = {x : x ∈ A og x ∈ B}
(3) A\B = {x : x ∈ A og x ∉ B}

De distributive love
(4) A∩(B∪C) = (A∪B) ∩ (A∪C)
(5) A∪(B∩C) = (A∩B) ∪ (A∩C)

De Morgan's identitet
(6) (A∩B)c = Ac∪Bc
(7) (A∪B)c = Ac∩Bc

Udvidelse af de Morgan's identitet
(8) (∩i∈I Ai)c = ∪i∈I Aic
(9) (∪i∈I Ai)c = ∩i∈I Aic

--------------------------------------------------------------------------------

A\(B∪C)
= {x : x ∈ A og x∉(B∪C)}                                  (Har anvendt definitionen (3))
= {x : x ∈ A og x∈(B∪C)c}                                 (Har anvendt at x∈Ac ⇔ x∉A)
= A∩(B∪C)c                                                      (Har anvendt definitionen (2))


= [...] <--- her kan man se fejlen.. Udtrykket ovenfor stemmer ikke overens med udtrykket nedenfor

= A∪(B∪C)c
= [Ac∩(B∪C)]c                                                   (Har anvendt (6))
= [(Ac∩B)∪(Ac∩C)]c                                          (Har anvendt (4))
= [ (A∪Bc)c ∪ (A∪Cc)]c                                    (Har anvendt (7) på begge led)
= (A∩Bc) ∩ (A∩Cc)                                            (Har anvendt 7 på hele udtrykket)
= {x : x∈A og x∈Bc}∩{x : x∈A og x∈Cc}             (Har anvendt definitionen (2))
= {x : x∈A og x∉B}∩{x : x∈A og x∉C}                (Definition (3) og x∈Ac ⇔ x∉A)
= (A\B) ∩ (A\C)

Hvor i alverden har jeg lavet fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2017 af fosfor (Slettet)

Der hvor du skriver
    "(Har anvendt 7 på hele udtrykket)"
skal du kun vende den midterste union på hovedet.


Svar #2
29. august 2017 af Stats

Ok - tak... Men jeg ender da i en blindgyde..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
29. august 2017 af Stats

Ok... Smug kiggede i løsningen... Jeg troede at parenteserne var vigtige..

Altså: A∩(B∩C) ≠ (A∩B)∩C

Jeg kan godt se at det er korrekt - men det stod ikke i formlerne..

Altså:

A\(B∪C) = A∩(B∪C)c 
= A∩(Bc∩Cc)
A∩Bc∩Cc 
= A∩Bc ∩ A∩Cc 
= (A\B) ∪ (A\C)

Men hvordan får han den sidste ligning til at gå op?
= A∩Bc ∩ A∩Cc  = (A\B) ∪ (A\C)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
29. august 2017 af Stats

Og jeg bemærkede at det var en fejl at han havde skrevet (A\B) ∪ (A\C)... Han skulle selvfølgelig have skrevet

(A\B) ∩ (A\C)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2017 af fosfor (Slettet)

#0 har forkert vendte ∪/∩ i midten, hvor der skulle stå.

= A∩(B∪C)c                                                 (Har anvendt definitionen (2))
= [Ac∪(B∪C)]c                         
= [(Ac∪B) ∪ (Ac∪C)]c                
= [ (A∩Bc)c ∪ (A∩Cc)c]c           
= (A∩Bc) ∩ (A∩Cc)                               (Har anvendt 7 på hele udtrykket)


Svar #6
29. august 2017 af Stats

Åh gud... Mange tak :D

Jeg tjekkede igennem 10 gange - men jeg kunne ikke finde fejlen... Tusind tak :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2017 af AskTheAfghan

Man har alternativt

A\(B∪C) = A∩(B∪C)c = A∩(Bc∩Cc) = A∩(Bc∩Cc)∩A = (A∩Bc)∩(A∩Cc) = (A\B)∩(A\C).

Ved den tredje trin, har man benyttet, at p ⇔ p ∧ p er en tautologi for et vilkårligt udsagn p.


Skriv et svar til: Mængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.