Kemi

Beregn oxoniumion-koncentrationen samt pH i en opløsning af NaHSeO3

27. september 2017 af Tobac (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg håber nogen kan hjælpe mig med følgende opgave:

Selensyrling, H2SeO3, er en divalent syre med syredissociationskonstanterne Ks1 = 3,47*10-3 M og Ks2 = 4,90*10-8 M. Beregn [H3O+] og dernæst pH i en 3,00*10-3 M opløsning af NaHSeO3. Vandets ionprodukt Kv = 1,00*10-14 M2.

Mit løsningsforslag:

De 2 reaktioner skrives op:

I) H2SeO3 (aq) + H2O (l) ⇔H3O+ (aq) + HSeO3-(aq)    Ks1 = 3,47 *10-3 M

II) HSeO3-(aq) + H2O(l) ⇔ H3O+ (aq) + SeO32- (aq)      Ks2 = 4,90*10-8 M

Det ses ud fra Ks-værdierne at H2SeO3 er en middelstærk syre og HSeO3- er en svag syre. 

(Her begynder jeg så at blive i tvivl om det jeg laver) Da der spørges om pH i en opløsning af HSeO3 er det kun reaktion II der er relevant.

Der gælder følgende sammenhæng for korresponderende syre/basepar pKs + pKb = pKv = 14.00

pKs2 = -logKs2 = 7,31

dvs. at pKb for SeO32-  = 14.00 - 7.31 = 6.69         som er det samme som Kb = 2.0*10-7 M

[H3O+] findes ved: [H3O+]*[OH-] = 10-14 ⇔ 10-14/2.00*10-7= 5.00*10-8 M

Endelig er pH lig -log[H3O+] = 7,3

Jeg er klar over at jeg hverken har brugt koncentrationen af NaHSeO3 eller Ks1 der opgives i opgaven, men jeg kan simpelthen ikke stykke noget brugbart sammen ud fra de oplysninger.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2017 af mathon

          \small HSe{O_3}^-  er en svag syre:

                           \small pH=0{.}5\cdot \left ( -\log\left(4{.}90\cdot 10^{-8}\right)-\log(3{.}00\cdot 10^{-3}) \right )


Svar #2
27. september 2017 af Tobac (Slettet)

Mange tak for svar Mathon :) 


Skriv et svar til: Beregn oxoniumion-koncentrationen samt pH i en opløsning af NaHSeO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.