Matematik

Bestem buens højde og bredde

01. oktober 2017 af Bitternsweet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Den blå kurve beskrives ved ligningen: y=-0,177x^2+6,15
Bestem buens højde og bredde:
Hvad for en formel skal jeg bruge, og hvordan regner man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2017 af StoreNord

--Skærmbillede fra 2017-10-01 13-39-25.png


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2017 af Rossa

Hvad betragtes som højde her?
Er det afstanden fra toppunktet hen til x-aksen.
Hvis jeg har forstået opgaven rigtigt, så ville jeg finde x-koordinaten til toppunktet ved:
f'(x)=0
Altså, regn den f-mærke og løs ligningen f'(x)=0.
Du får   x = 0 \ \text{for} \ f'(x)=0. Regn det selv.
Derefter ved du, at den højeste punkt for grafen ligger i x = 0.
Regn f(x = 0 ) og man får  6.15.

Hvad forståes med bredden?
Er bredden mellem de to punkter hvor grafen skærer x-aksen, og hvis jeg forstår opgaven rigtigt, så ville jeg gøre:

f(x)=0
Så får man:
x_1 = \frac{-b-\sqrt{b^2-4 \ a \ c}}{2 \ a} 
Og

x_2 = \frac{-b+\sqrt{b^2-4 \ a \ c}}{2 \ a}

Bredden = x_2 -x_1

Hvis jeg regner det rigtig, så er x_1 = -5.894553648 og x_2 =  5.894553648


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2017 af SuneChr

Den positive rod er
\frac{5}{59}\cdot \sqrt{4838}
Bredden er da det dobbelte.


Svar #4
02. oktober 2017 af Bitternsweet (Slettet)

Hvordan skal jeg regne de to topunkter ud, når jeg ikke ved hvad c er? Så jeg skal på en måde finde tallet c, for at regne de to toppunkter ud. Spørgsmålet er så, hvordan finder jeg ud af, hvad c er?


Svar #5
02. oktober 2017 af Bitternsweet (Slettet)

a = 0,177 
b = 6,15
c = ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2017 af Rossa

a,b og c er konstanter, ikke ?
Du er vel popular med andengrads polynomium , er du ike ?
Hvor a*x^2 +b*x + c
Din funktion er :
f(x)= -0.177 *x^2 + 0 *x + 6.15
Jeg forstår på den måde,
a = -0.177
b=0
c= 6.15

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2017 af SuneChr

Jo, vi kan godt omskrive forskriften i # 0 til
f (x) = - 0,177·x2 + 0·x + 6,15
og bruge diskriminantmetoden til at løse f (x) = 0
Men hvorfor gøre det?
Er det ikke nemmere bare at sige
- 0,177x2 + 6,15 = 0
0,177x2 = 6,15
x = ... ∨ x = ...                ?
____________________
Parablen er også dén parabel
y = - 0,177x2
som er parallelforskudt stykket 6,15 i y-aksens positive retning.
For b = 0 vil parablen altid ligge symmetrisk m.h.t. y-aksen.


Skriv et svar til: Bestem buens højde og bredde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.