Kemi

Hvordan finder man ligevægskoncentrationen?

15. oktober 2017 af Ane0 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg sidder med en aflevering til i aften, og jeg er lidt lost på, hvordan man finder ligevægtskoncentrationen... Har fundet frem til at man kan finde ligevægtskonstanten og derved finde frem til koncentrationen, men jeg kan ikke finde konstanten uden at kende til koncentrationen...

Opgaverne lyder således:

"Vi ser på følgende ligevægt: 
2 NO2(g) ? N2O4(g)  ,      KC = 45,9 M−1 
 [...]
I et forsøg tilsætter man NO2 til en beholder indtil [NO2] = 0,0200 M. Efter ca. 15 min har ligevægten indstillet sig.  
c. Beregn ligevægtskoncentrationerne af NO2 og N2O4. 
 
Herefter tilsættes endnu lidt NO2 indtil koncentrationen af NO2 igen er 0,0200 M.  
d. Beregn ligevægtskoncentrationerne, når ligevægten igen har indstillet sig."

Håber virkelig der sidder nogen derude, som kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2017 af mathon

                \small \frac{\left [ N_2O_4 \right ]}{\left [ NO_2 \right ]^2}=45{.}9\;M^{-1}         
uden enheder:

                 \small \frac{ x}{\left ( 0{.}0200-2x \right )^2}=45{.}9\; \; \; \; \; \; 0<x<0{.}0100       


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2017 af mathon

             \small x=0{.}004857

ligevægts koncentrationer:
                                                  \small \left [ N_2O_4 \right ]=x\;M=0{.}004857 \;M

                                                  \small \left [ NO_2 \right ]=(0{.}0200-2x)\;M=0{.}010286 \;M


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2017 af mathon

efter yderligere tilsætning af \small NO_2\! :

uden enheder:

                 \small \frac{ x+y}{\left ( 0{.}0200-2y \right )^2}=45{.}9\; \; \; \; \; \; 0<y<0{.}0100

                 \small \frac{ 0{.}004857+y}{\left ( 0{.}0200-2y \right )^2}=45{.}9\; \; \; \; \; \; 0<y<0{.}0100

                 \small y=0{.}003325

ligevægts koncentrationer:
                                                  \small \left [ N_2O_4 \right ]=(x+y)\;M=0{.}008181 \;M

                                                  \small \left [ NO_2 \right ]=(0{.}0200-2y)\;M=0{.}013351 \;M

                                      


Skriv et svar til: Hvordan finder man ligevægskoncentrationen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.