Fysik

hjælp til formel

17. november 2017 af Søren039 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Du står oppe på Rådhuset og lader en bog med massen 200 g falde lodret ned fra 40 meters højde. Rådhuset er 38 m højt. Se bort fra luftmodstanden.

a) Hvor lang tid tager det bogen at falde ned?

b) Hvad er bogens hastighed ved 12 meters højde over jordoverfladen?

Nogen der ved hvilke formler jeg skal bruge i de 2 opgaver? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. november 2017 af swpply (Slettet)

Prøv at slå >>det frie fald<< op i indholdsregistret bagerst i din fysik bog.

Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2017 af Sveppalyf (Slettet)

a)

h(t) = -½gt2 + v0t + h0

Indsæt h0 = 40m, h = 0m og v0 = 0m/s og find så t.

b)

Bevarelse af mekanisk energi:

mgh1 + ½mv12 = mgh2 + ½mv22

m kan du forkorte ud, h1 = 40m, v1 = 0 m/s, h2 = 12 m. Find så v2.


Svar #3
17. november 2017 af Søren039 (Slettet)

 så skal jeg vel bare isolere t nu?


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. november 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Ja.

Formlen angiver højden h over jorden som funktion af tiden t. h0 og v0 er starthøjde og starthastighed. Vi skal så finde t når h bliver 0 (når bogen rammer jorden). Med starthastigheden v0 = 0 bliver ligningen

0 = -½gt2 + h0  <=>

t = √( 2h0/g )

t = √( 2*40m / 9,81 m/s2 ) = 2,9 s


Svar #5
18. november 2017 af Søren039 (Slettet)

hvordan isoler jeg så v_2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. november 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Vi forkorter m væk og sætter starthastigheden v1 til 0:

gh1  = gh2 + ½v22  <=>

v2 = √( 2g(h1 - h2) )

v2 = √( 2*9,81 m/s2 *( 40m - 12m) ) = 23 m/s


Skriv et svar til: hjælp til formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.