Matematik

matematiske modeller

30. november 2017 af samia98 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvor troværdige er matematiske modeller fx sir modellen? Og hvilken kritik kan man egentlig lave dertil? 

Håber at I har nogle gode forklaringer


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2017 af swpply (Slettet)

Hvor troværdige er matematiske modeller

Man kan ikke sige noget generalt om troværdigheden af matematiske modeller. f.eks. er Quantum electrodynamics en matematisk model der (kort fortalt) beskriver interaktionerne imellem ellektroner og fotoner. QED er en uhyggeligt eksakt model, den er faktisk den bedste model (teori) vi har (iden forstand at den forudsigelser stemmer bedre overens med målinger, end nogen anden model/teori). Der er også Ising modelen, det er en virkelig interesant model for et simpelt spin systemt med faseovergange. Ising modelen er (selv om den er interesant) en dårlig model for beskrivelsen af faseovergangen i magnetiske materialer.

For at afgøre om en model er god, kan man gøre flere ting: (1) hvor godt stemmer modellens forudsigerlser overens med observationer/data. (2) er antagelserne for modellen troværdige.

I tilfældet er SIR modellen, er f.eks. ingen kobling imellem mennekser og dyr. Men, mange af de epadimier vi har haft igennem historien, har der netop været en kobling imellem mennesket og et dyr. Som eks. kan du tage (1) bylle pesten (rotter og mennesker) (2) Alle fugleinfluenza'er, der i blandt den Spanske syge (fugle og mennesker) (3) Ebola (vist nok enten flagermus eller gorillaer og mennesker). 


Skriv et svar til: matematiske modeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.