Kemi

Beregning af et reagents molære koncentration

02. december 2017 af Bette02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der skal fremstilles 500 mL jern (lll) chlorid-reagens. Reagenset skal være 100 mM mht. FeCl3 og 1,00 M mht. HCl. 
a) Hvor mange g. FeCl, 6H2O skal der afvejes? Svar: 13,5 g. 
b) Hvor mange mL 10,0 w/w% HCl, skal der afmåles?  Svar: 174 mL

c) Beregn reagensets molære koncentration af Cl- Denne er jeg helt på bar bund med, er der en der vil hjælpe? Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2017 af mathon

a)
         \small 100\; mM=100\cdot 10^{-3}\; \tfrac{mol}{1000\;m L}=0{.}100\; \tfrac{mol}{1000\; mL}=0{.}050\; \tfrac{mol}{500\;mL}
         \small M(FeCl_3,6H_2O)=\left (162{.}206+6\cdot 18{.}015 \right )\; \tfrac{g}{mol}=270{.}296\; \tfrac{g}{mol}

         Der skal afvejes:
                                      \small \small m(FeCl_3,6H_2O)=\left (0{.}050\; mol \right )\cdot \left ( 270{.}296\; \tfrac{g}{mol}\right )=13{.}51\; g
           


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2017 af mathon

b)
         Densiteten af 10% saltsyre er \small 1{.}05\; \tfrac{g}{mL}.
         Molariteten af 10% HCl:
                                                     \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \tfrac{\varrho }{M}=10\cdot 10^{-2}\cdot\frac{ \tfrac{1050\; g}{L}}{36{.}46\tfrac{g}{mol}}=2{.}88\; M
         Volumen af 10% HCl:       
                                                     \small V=\frac{0{.}50\; mol}{2{.}88\; \tfrac{mol}{L}}=0{.}1736\; L=173{.}6\; mL


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2017 af mathon

c)
         Koncentration af \small Cl^-\! :

         Hidrørende fra \small FeCl_3:    \small 0{.}30\; \tfrac{mol}{L}
         Hidrørende fra \small HCl\! :       \small 2{.}88\; \tfrac{mol}{L}
         \small \left [ Cl^- \right ]                            \small =3{.}18\; M


Skriv et svar til: Beregning af et reagents molære koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.