Kemi

pH beregning -hjælp

01. januar 2018 af sansas - Niveau: A-niveau

Håber, at I vil hjælpe med følgende spørgsmål:

Carbonat anvendes i identifikationen af lithium. Li2CO3 har opløselighedsproduktet Ksp(Li2CO3) =8,15·10−4 M3. Der fremstilles en opløsning ved at blande 1 mL natriumhydroxid (2 M), 1 mL natriumcarbonat (1 M) og 1mL lithiumchlorid (3 M).

- Beregn pH i den således fremstillede opløsning. Til alle praktiske formål bestemmes pH i dette

tilfælde alene af koncentrationen af natriumhydroxid. På hvilken syre-base form (protolytisk form)

forefindes kulsyre i den således fremstillede opløsning. Begrund svaret. 

- Vil der fra den således fremstillede opløsning udfælde lithiumcarbonat ? Begrund svaret. (3)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2018 af janhaa

i)

0.67 M NaOH => pH = 13.83

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

ii)

Li2CO3 => 2Li^+ + CO3^2-

Ksp = (2x)^2*x = 8,15*10^-4 = 4x^3

x = 0,0588 M = (CO3^2-)

CO3^2- + H2O => HCO3^- + OH^-

pOH = 0,5(pKb  -log(0,0588)) = 2,46

pH = 11,54


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2018 af Zhuli (Slettet)

Hvordan er beregnes 0.67 M NaOH?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2018 af janhaa

#2

Hvordan er beregnes 0.67 M NaOH?

(NaOH) = 1*2 mmol /(1+1+1) ml = 0,67 M


Skriv et svar til: pH beregning -hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.