Matematik

Indekstal uden basisår

10. januar 2018 af JacobsenD (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :D 

Jeg har fået en opgave, hvor jeg skal beregne en pris på en varer. 

Jeg har fået afvide at i 2006 kostede varen 15 kr. og havde et indektstal på 117. 

Jeg skal finde ud af hvad den kostede i 2009, og der har jeg et indekstal på 137. 

Hvordan løser jeg denne, når jeg ikke har et basisår på 100? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2018 af Mathias7878

Fra indeks 117 til 137 svarer til en stigning på 20 %point. Gang da 15 med 1.2
- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2018 af ringstedLC

Jeg vil nu hellere sige:

\begin{align*} indeks_{0}&=\frac{15\cdot 100}{117} \\\\ indeks_{137}&=\frac{indeks_{0}\cdot 137}{100} \end{align}

"Man kan derimod IKKE sige noget specifikt om, hvad den procentvise ændring er fra 2000 til 2002 ud fra indekseringen". Sakset fra SP's kompendier. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2018 af SuneChr

Pris og indeks er proportionale.
Kaldes prisen i året 2009 for x , har vi forholdet
15/117 = x/137
Gang med 137 på begge sider for at isolere x.


Skriv et svar til: Indekstal uden basisår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.