Fysik

Hjælp til nem fysikopgave haster

01. februar 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er der nogle, der kan hjælpe mig med nedenstående opgave?

Lysudsendelsen fra en lysdiode sker ved, at der udsendes fotoner i forbindelse med overgange fra energitilstand til en anden i et atom. Energiforskellen mellem to sådanne tilstande for den omtalte diode er 0,315 aJ.  1) Beregn bølgelængden af det udsendte lys og find ud af, hvilken farve dette lys har?

Jeg tror at jeg skal bruge formlen \lambda =\frac{(h*c)}{E} men jeg er i tvivl hvad c og E er. 

h=6,63*10^-^3^4

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2018 af joak0575 (Slettet)

C er lysets hastig i vacuum altså 3.00*10^8 m/s.
E er energien af lyset, altså energiforskellen opgivet.
Husk at omregne til SI enheder.

Svar #2
01. februar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#1 Det forstår jeg ikke. Kan du uddybe det lidt Evt i flere punkter, eller vise mig hvilke tal og enheder jeg skal bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. februar 2018 af joak0575 (Slettet)

Generelt om SI enheder: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Grundl%C3%A6ggende_SI-enheder

Som du selv siger så er h=6,63*10^-34 J*s hvor J*s er en SI enhed. c=3,00*10^8 m/s hvor igen m/s er SI enheden.
E er den opgivne energi af lyset dvs 0,315 aJ, men aJ er ikke en SI enhed, så den skal du omregne, I dette tilfælde er det i attojoule det vil sige for at få det i joule skal du gange tallet med 10^-18.

Brugbart svar (1)

Svar #4
01. februar 2018 af joak0575 (Slettet)

Når du regner dette bliver resultatet i enheden meter.

Brugbart svar (1)

Svar #5
02. februar 2018 af mathon

         \small h\cdot c=1239{.}84\: eV\cdot nm

         \small 0{.}315\;aJ=1{.}96607\; eV
                


                                                \small \lambda =\frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{1{.}96607\;eV}=630{.}6\;nm


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. februar 2018 af mathon

detaljer:
                    \small \! \! \! \! h=6{.}62607\cdot 10^{-34}\;J\cdot s=6{.}62607\cdot 10^{-34}\cdot 6{.}24151\cdot 10^{18}\; eV\cdot s=4{.}13567\cdot 10^{-15}\; eV\cdot s

                    \small c=2{.}99792\cdot 10^8\; \tfrac{m}{s}=2{.}99792\cdot 10^8\cdot 10^9\; \tfrac{nm}{s}=2{.}99792\cdot 10^{17}\; \tfrac{nm}{s}

                    \small h\cdot c=\left (2{.}99792\cdot 10^{17}\; \tfrac{nm}{s} \right )\cdot \left ( 4{.}13567\cdot 10^{-15}\; eV\cdot s \right )=1239{.}84\; eV\cdot nm

...
                    \small 0{.}315\; aJ=0{.}315\cdot 10^{-18}\cdot 6{.}24151\cdot 10^{18}\; eV=1{.}96607\; eV


Skriv et svar til: Hjælp til nem fysikopgave haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.