Fysik

Forsøg fejlkilde?

04. februar 2018 af 1stein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi laver et forsøg, hvor vi skal måle Venus afstand til Solen og Jorden.

Vi gør det ved at have en papkugle som Venus, og så har vi en lampe, der fungerer som Solen. Jorden fungerer her som øjet hos et gruppemedlem. Vi skubbe Venus tættere på "Jorden", indtil gruppemedlemmet ser det rette udsnit af Venus. Og vi bevæger lampen (Solen), så den hele tiden lyser på Venus.

Er der nogen fejlkilder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2018 af AngelOneOne

Hej,

Ja - Jeres skala. Alt skal være i rette skala i forhold til hinanden. Hvis ikke i har lavet Venus stor nok, nytter det ikke noget at skubbe den tættere på "Jorden" indtil den har den rette størrelse - Så flytter i jo bare planeten tættere på Jorden end den i virkeligheden er. Venus skal have den helt rigtige størrelse i forhold til de øvrige mål i jeres model, for at I kan regne rigtigt.

Hvordan ved I hvad det rette udsnit af Venus er? Der er en stor risiko for at fejlbedømme udsnittet når man bruger det menneskelige øje og ikke et måleinstrument.

I bevæger lampen - Jeg går her ud fra at I mener vender lampen (så den lyser på "Venus"), ellers går det galt. Solen flytter sig ikke rundt i Solsystemet :o)

Derudover er der selvfølgelig de sædvanlige måleusikkerheder når I måler afstande med et målebånd (eller hvordan i nu måler de afstande i bruger i jeres beregning). Hvis i også anvender vinkler i jeres beregning, er der også usikkerhed i forbindelse med måling af dem.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
04. februar 2018 af 1stein (Slettet)

Ok tak!


Svar #3
04. februar 2018 af 1stein (Slettet)

Men vi placerede lampen (Solen) 149,6 cm væk fra Jorden, så har vi ikke korrigeret for den første fejlkilde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2018 af SuneChr

Venuspassage - en astronomisk meterstok.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2018 af AngelOneOne

Hej,

Jo - I forhold til Jorden. Men lad os nu sige at I har lavet Venus-kuglen 1/3 for stor, så vil I jo skulle placere den 1/3 længere væk fra "Jorden", før den får det rigtige udsnit. Det betyder dog samtidig, at I placerer den for langt fra Jorden og for tæt på Solen. Venus-kuglen, skal have det samme målestoksforhold i forhold til jeres afstand fra Solen til Jorden. Altså skal Venus have det samme målestoksforhold som 1.496.000.000.000 cm (149.600.000 km) / 149,6 cm = 10.000.000.000. Dvs. Venus-kuglen skal have en radius der er 10.000.000.000 gange mindre end den er i virkeligheden = 60.520.000 cm/10.000.000.000 = 0,006052 cm = 0,0605 mm - Med Venus så stor (eller rettere lille), er Venus i korrekt målestof, i forhold til målestokken I har anvendt ved Jord/Sol afstanden.Og det punkt er jeg sikker på i ikke kan se fra den afstand i måler....

Men igen - Det kan være det godt kan lade sig gøre på den måde i har planlagt, for jeg er ikke klar over hvad I mener med "det rette udsnit".

Men prøv at kigge på det #4 har sendt og se om I kan bruge det til noget.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Forsøg fejlkilde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.