Kemi

Syre indhold i cola

01. marts 2018 af Cooljoan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder fast i 

Bestem den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i cola.

Hint til udregning:

a. Aflæs det tilsatte volumen 0,100 M NaOH ved første ækvivalenspunkt.

b. Beregn stofmængden af NaOH i det tilsatte volumen 0,100 M NaOH ved første ækvivalenspunktet.

c. Beregn stofmængden af phosphorsyre i 100 mL cola.

d. Beregn den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i cola.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvad har du aflæst i a.?


Svar #2
01. marts 2018 af Cooljoan (Slettet)

4,8 ml

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

b.

Stofmængde af NaOH ved 1. ækvivalenspunkt:

n = V*c

n =  0,0048 L * 0,100 M = 0,00048 mol

c.

Da OH- reagerer med phosphorsyre efter reaktionen

H3PO4 + OH-  --> H2PO4- + H2O

kan vi se at 1 mol OH- reagerer med 1 mol H3PO4. Så der var altså 0,00048 mol H3PO4 til at starte med. Nu bliver der spurgt om stofmængden i 100 mL cola. Hvor meget cola havde I afmålt i forsøget? Hvis det var 100 mL, så er svaret de 0,00048 mol. (Ellers må du omregne til 100 mL. Hvis I for eksempel havde 150 mL, så beregner du  stofmængden i 100 mL som 100mL/150mL * 0,00048 mol)

d.

c = n/V

Du tager de 0,00048 mol phosphorsyre og dividerer med volumenet af den afmålte mængde cola i forsøget. Hvis det var 100 mL I havde, så får du

c = 0,00048mol / 0,100L = 0,0048 M


Svar #4
02. marts 2018 af Cooljoan (Slettet)

Hvad er så den formelle stofmængde

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du har fundet at der var 0,00048 mol phosphorsyre i den anvendte mængde cola i forsøget. Hvor mange mL cola var der i jeres målebæger?


Svar #6
02. marts 2018 af Cooljoan (Slettet)

100 ml


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jamen så er svaret til c. at stofmængden af phosphorsyre i 100 mL cola er 0,00048 mol.

I spørgsmål d. er svaret så at den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i cola er

c = 0,00048 mol / 0,100 L = 0,0048 M


Svar #8
03. marts 2018 af Cooljoan (Slettet)

Tusind tak for din hjælp

Skriv et svar til: Syre indhold i cola

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.