Fysik

Hjæælp! e-learning fysik 0-B - Mekanik

13. marts 2018 af Mettabii (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle personer kører op ad en bakke på en "snowmobile". Forklar hvad der foregår, set med fysikkens briller på. Omtal herunder hvilke kræfter der virker på køretøjet og hvilke kræfter motoren skal overvinde for at kunne accelerre op ad. 

Håber virkelig der nogen der kan hjælpe mig ? jeg har virkelig svært ved at forklare det


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du laver en tegning med kræfterne:

Ftyngde tegner man fra massemidtpunktet og lodret ned.

Fnormal virker fra underlaget og vinkelret væk fra underlaget.

Ffriktion virker nede langs undersiden i modsat retning af køreretningen

Fmotor virker nede fra underlaget (der hvor larvefoden er i kontakt med underlaget) og i kørselsretningen.

For at køretøjet kan køre op ad bakken, så skal Fmotor overvinde summen af friktionskraften og den komposant af tyngdekraften som virker i underlagets retning.

Tyngdekraften har størrelsen m*g. Den kan splittes op i to komposanter: En i underlagets retning, m*g*sin(v), og en i retningen vinkelret på underlaget, m*g*cos(v).

Da der ikke sker nogen acceleration i retningen vinkelret på underlaget, så skal der i følge Newtons 2. lov være kraftbalance mellem normalkraften og tyngdekraftens komposant vinkelret på underlaget. Heraf har vi Fnormal = m*g*cos(v)

Friktionskraften skal være Ffriktion = μ*Fnormal, så vi har Ffriktion = μ*m*g*cos(v)

Så for at køretøjet kan køre op ad bakken, så skal der gælde

Fmotor ≥ μ*m*g*cos(v) + m*g*sin(v)

(Hvis den er =, så er hastigheden konstant. Hvis den er >, så accelererer den.)


Svar #2
14. marts 2018 af Mettabii (Slettet)

Ej men du er da fantastisk ! Tusinde Tak!!

Skriv et svar til: Hjæælp! e-learning fysik 0-B - Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.