Matematik

Nulregning for ligninger.

20. marts 2018 af glife (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey gutterne.

Jeg er helt lost og ved ikke hvad jeg skal stille op med denne opgave. Er der muligvis en der kan hjælpe mig.

Super mange gange tak på forhånd, <3.

- Opgaven er vedhæftet, og indeholder ligningerne: a, b og c :)

Vedhæftet fil: Hej hej.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2018 af 123434 (Slettet)

Anvendelse af nulreglen

f(x)=2x2-2x=0

du kan sætte 2x uden for en parentes, da begge tal går op i 2x

2x*(x-1)=0

x=0 v (x-1)=0

x=0 v x-1+1=0+1

x=0 v x=1


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2018 af DinMakker

a.

f(x) = (2x-2)x

b.

h(x)= (x^2+4)*0,5

c.

g(x)= (-x+2)*x-1


Svar #3
20. marts 2018 af glife (Slettet)

hvad fanden skal v'et betyde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2018 af 123434 (Slettet)

x=0 v x=1

V'et angiver i denne sammenhæng, at både x=0 og x=1 er løsningen til andengradsligningen. 


Svar #5
20. marts 2018 af glife (Slettet)

Tak for jeres svar.

Men kommer i ikke med to forskellige svar?


Brugbart svar (2)

Svar #6
20. marts 2018 af DinMakker

Begge ting er vel rigtige hvis vi snakker om f(x). Det er bare et spørgmål om hvad man vælger at sætte uden for parantesen.

Jeg vil sige at f(x) = 2x*(x-1)=0 (som 123434 skriver) er en smule bedre, da det i bund og grund handler om at gøre parantesen så overskuelig som muligt. Her kan løsningerne hurtigt gennemskues som 1-1=0 og 0*(0-1)=0


Svar #7
20. marts 2018 af glife (Slettet)

@DinMakker , Okay det kan jeg godt se :)

@123434 , Jeg er lidt i tvivl med det "v" der. Jeg skal helst gerne kunne indfører det i min opgave, og derfor vil jeg spørge dig, om det er det symbol, jeg har vedhæftet på dette svar? :)

Vedhæftet fil:v.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Det hedder "Logical or", kopier det fra
https://www.fileformat.info/info/unicode/char/2228/index.htm


Svar #9
20. marts 2018 af glife (Slettet)

Hvad med b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2018 af DinMakker

#2

a.

f(x) = (2x-2)x

b.

h(x)= (-(x^2)+4)*0,5

c.

g(x)= (-x+2)*x-1

b.

Her indsættes 2 og -2 på x' plads som løsningerne.

c.

Her indsættes x= 1


Svar #11
20. marts 2018 af glife (Slettet)

Ingen reducering?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. marts 2018 af AMelev

#3 ∨ læses "eller", mens ∧ læses "og". 
Essensen i ord af #1 er "Hvis 2x2 - 2x skal være nul, så skal x enten være 0 eller 1, og omvendt hvis x er enten 0 eller 1, så er 2x2 - 2 x nul".

Der er i alle tre tilfælde tale om 2.gradsligninger

Typen i a) er kendetegnet ved at c = 0. I det tilfælde kan man altid sætte a·x uden for parentes og så bruge Nulreglen, som det er gjort i #1.

Typen i b) er kendetegnet ved, at b = 0. Der skal man ikke anvende Nulreglen. I stedet isolerer man x2 på venstre side og tager så √ (hvis altså højresiden er ikkenegativ) - og husker, at der er 2 løsninger. 
a·x2 + c = 0 ⇔ .... ⇔ x^2 =\frac{-c}{a }\Leftrightarrow x = \pm \sqrt{\frac{-c}{a }}, hvis -c/a ≥ 0. Hvis -c/a < 0, er der ingen løsninger

Typen c) er den mest almingelige, hvor hverken a, b eller c er nul. Her bringes løsningsformen x=\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4a\cdot c}}{2a} i anvendelse. Hvis d = b2 - 4a·c < 0, er der ingen løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. marts 2018 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #14
20. marts 2018 af mathon

             \small f(x)=2x(x-1)

             \small h(x)=-0{.}5(x^2-4)=-0{.}5(x^2-2^2)=-0{.}5(x+2)\left ( x-2 \right )

             \small g(x)=-x^2+2x-1=-\left ( x^2-2x+1 \right )=-(x-1)^2


Skriv et svar til: Nulregning for ligninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.