Matematik

Potent vækst

02. april 2018 af janiw (Slettet) - Niveau: B-niveau
Nogen der ved hvilken Formel jeg skal bruge til opgave c?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2018 af 123434 (Slettet)

Fy=Fx^a

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2018 af Mathias7878

Eventuel måde at regne det ud på, såfremt du har defineret din funktion som f(x) i dit matematikprogram:

  \small \frac{f(1.2\cdot x)-f(x)}{f(x)}\cdot 100 \%

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du har en løbedistance på x1 og forøger den til 1,20*x1, så bliver den nye løbetid

b * (1,20*x1)a = 1,20a * b*x1a

Så løbetiden bliver forøget med en faktor 1,20a. Hvad har du fundet a til?


Svar #4
02. april 2018 af janiw (Slettet)

Forstår slet ikke hvad i mener????

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2018 af Mathias7878

Hvis du anvender formlen i #1, så er Fy hvor mange procent løberens tid øges med, når Fx = løbdistancen bliver 20 % længere, dvs. du skal udregne

  \small F_y = F{_x}^a = 1.2^a

og man skriver 1.2, fordi det svarer til en stigning på 20 % i decimaltal. Så skal du bare opløfte i a, som jeg ikke ved, hvad er, da du ikke har angivet det.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du har en forskrift

f(x) = b * xa

Så forøger man x med 20%, dvs. at den nye værdi af x er 1,20x. Så er opgaven at finde ud af hvad f(x) bliver når man indsætter 1,20x i stedet for x.

b * (1,20x)a = 1,20a * b*xa

Nu kan du se at man får den samme forskrift som før, bare med faktoren 1,20a foran. Nu må du lige oplyse hvad du har fundet a til så vi kan udregne hvad det svarer til i procentvis stigning.


Svar #7
02. april 2018 af janiw (Slettet)

Har skrevet præcis det samme i wordmat og den siger den ikke kan udregne det.

Min model er y=732,04*x^0,56

Brugbart svar (1)

Svar #8
02. april 2018 af Mathias7878

Hvis a = 0.56 så vil du få Fy = 1.20.56 = 1.10749 = 10.749 %, dvs. at når løbedistancen forøges med 20 %, så forøges løberens tid med 10.749 %.

- - -

 

 


Svar #9
02. april 2018 af janiw (Slettet)

Giver god mening tak, men Hvorfor har du rykket kommaet??

Brugbart svar (1)

Svar #10
02. april 2018 af Mathias7878

Tænker du på 1.10749 = 10.749 %?

Her har jeg blot omregnet decimaltal til procent, hvilket du gør ved at trække en fra og gange med 100 bagefter.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

1.10749 ≠ 10.749 %


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Når jeg bruger dette program: http://www.xuru.org/rt/PowR.asp#CopyPaste

med dataene

5 1024
10 2136
15 3282
20 4453

så får jeg

y = 185,8974078*x1,060225667


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg er ret sikker på at a skal være lidt større end 1. Hvis man skal løbe 20% længere, vil jeg intuitivt forvente at det vil tage lidt mere end 20% længere tid. (Man vil jo løbe med en smule lavere hastighed når man skal løbe længere.)


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. april 2018 af Mathias7878

Ja, det lyder nok meget fornuftigt. Så det ser ud til, at 'Janiw' må have indtastet et eller andet forkert :=)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Med mine tal:

1,201,060225667 = 1,21

Så løbetiden bliver forøget med 21%.


Skriv et svar til: Potent vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.