Fysik

HJÆLP MED FORMEL

08. april 2018 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har fået til opgave at eftervise en formel. Men jeg tror ikke jeg er helt med på hvad det betyder. Jeg har indtil videre lavet linær reggression udfra √F og v. Udra reggressionen skærer linjen i 0,0. Men hvad har det af betydning? Og hvad er det jeg skal skrive til eftervisningen af formlen, for det er vel ikke nok bare at smide et billede ind.

Jeg har oploaded billeder af det her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du har vist at v er proportional med √F. Altså at v = k * √F. Hældningskoefficienten har du fundet til k = 47,433 (kg/m).

Formlen du gerne vil eftervise er

v = √(F/ml)

som kan omformes til

v = √(1/ml) * √F

Du skal altså bare godtgøre at den værdi du har fundet k til stemmer overens med √(1/ml). Så du tager den ml-værdi som du har brugt i forsøget ( i enheden kg/m) og beregn så √(1/ml). Hvis du får noget som ligger nogenlunde tæt på 47,433 (kg/m), så har du eftervist formlen.


Svar #2
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Hvad er k?


Svar #3
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Hvorfor er det at formlen skal omformes til v = √(1/ml) * √F?


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

k er hældningskoefficienten for din graf.

Jeg laver den omskrivning for at se hvad k svarer til i formlen:

v = √(1/ml) * √F

v = k * √F

Heraf ses det at hvis k er lig med √(1/ml), så er de to formler ens.


Svar #5
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

????


Svar #6
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Hvad er 1/ml i mit skema. Undskyld jeg spøger så meget men er helt på bar bund her 


Svar #7
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Kan formlen ikke omformes sådan: 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Dine resultater fra forsøget viser at:

v = 47,433 * √F

Hvis du kan godtgøre at 47,433 er lig med √(1/ml), så har du vist at v = √(1/ml) * √F.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jo, du kan godt bruge 1/√ml i stedet for √(1/ml). (Det er det samme.)

ml står ikke i dit skema. Den står nok angivet på den rulle med ståltråd som du har brugt. Altså ml er hvor meget tråden vejer pr. meter. Det står nok som gram pr. meter.


Svar #10
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Skal jeg så sige v=47,433*(en af mine √F-værdier) og se hvad der kommer ud? hvad skal jeg bruge det tal der kommer ud til?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Har du ikke ml-værdien for den snor/tråd I har brugt i forsøget?


Svar #12
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

nej den glemte vi at tage, men vore snor var 1,20 m lang 


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg kan regne mig frem til at I har brugt en snor med en ml på ca. 0,44 gram pr. meter.


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Har I vejet snoren?


Svar #15
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

okay tak, men hvad skal jeg så nu? hvordan skl mit regnestykke være for at jeg har eftervist min formel


Svar #16
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Skal jeg sætte min ml-værdi ind i √(1/ml)? for så får jeg 47,67 og det ligger jo rimelig tæt. Men hvad skal jeg så bruge √F til?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du ikke har en ml-værdi ville jeg skrive sådan i rapporten:

Regressionen viser at der med meget god tilnærmelse er proportionalitet mellem de målte v- og √F-værdier og at hældningskoefficienten er fundet til 47,433 (kg/m).

Hvis vi betragter formlen v = √(F/ml), så kan vi skrive lidt om på den:

v = √(F/ml)  <=>

v = 1/√ml * √F

Heraf ser vi at hældningskoefficienten svarer til størrelsen 1/√ml. Hvis vi sammenligner dette med vores fundne hældningskoefficient, har vi

1/√ml = 47,433 (kg/m)  <=>

ml = (1/47,433 (kg/m))2  <=>

ml = 4,4*10-4 kg/m = 0,44 g/m

Vi glemte desværre at få målt ml-værdien for vores snor i forsøget, men vi vurderer at værdien 0,44 g/m nok ikke er helt ved siden af.

Konklusion

Vi har eftervist at der er proportionalitet mellem v og √F i vores forsøg. Da vi glemte at måle ml-værdien for vores snor, har vi dog ikke helt kunnet godtgøre at sammenhængen er v = √(F/ml).


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Til #16

Fandt du en ml-værdi?


Svar #19
09. april 2018 af Markus12312 (Slettet)

Jeg tog den værdi du skrev altså 0,00044 kg/m. 

TUSIND TUSIND TAK for hjælpen, det hjalp mig virkelig meget, fortsår det meget bedre nu

GOD dag til dig


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Nå ok.

Selv tak


Skriv et svar til: HJÆLP MED FORMEL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.