Fysik

Forsøg i naturfag

25. april 2018 af 1234567899876543210 - Niveau: 8. klasse

Hej

Jeg så denne video https://www.youtube.com/watch?v=RSVPFaJSlEA og overvejede om det er muligt at lave det samme forsøg uden røret og istedet sætte kolben ned i skålen. Er det muligt?

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Den kemiske proces i kolben vil sandsynligvis afgive varme. Hvis kolben kommer ned i skålen, får du problemer med at argumentere for, at det ikke der denne varme, der er skyld i den ekstra temperaturstigning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2018 af AngelOneOne

Hej,

Som udgangspunkt er det vigtigst at den dannede CO2 fra eddiken og bagepulveret forbliver i skålen, så er skålen stor nok (eller kolben lille nok) kan man godt undlade røret og bare sætte kolben ned i skålen og dække den. Jeg tror meningen med røret er, at holde skålen på et forholdstvist lille volumen. Jo større volumenet af skålen er, desto længere skal lampen lyse på skålen, for at give en stor forskel (det tager også længere tid at koge 10 liter vand end en liter vand).

Der er selvfølgelig også det, at ved at holde kolben uden for skålen, undgår man også at opvarme reaktanterne i kolben. En varmere eddike, giver en voldsommere reaktion, og mere af eddiken fordamper hurtigere og kan betyde noget for resultatet af målingen. Reaktionen afgiver også varme, og varmer dermed skålen op også, så den tilførte varme kommer ikke kun fra lampen. Det er også nemmere at hive røret ud af plastfilmen og dække hullet, hvis der bliver dannet for meget CO2 og dermed undgå at plastfilmen bliver "blæst" af. Hvis du stiller kolben i skålen, kan du kun stoppe tilførslen af CO2,ved at fjerne kolben - Altså tage filmen af og kolben op. Dermed har du også "ødelagt" forsøget, da noget (en del) af den dannede CO2 ikke længere er i skålen.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Forsøg i naturfag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.