Fysik

Forsøg med en lampe

26. maj 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har lavet den her forsøg med en lampe og er igang med at skrive en rapport. 

Hvad skal man svare til spørgsmål 6.?

Mange tak på forhånd!

Vedhæftet fil: 2018-05-26_18-44-35.png

Svar #1
26. maj 2018 af Stjerneskud2016

Teori til forsøget

Vedhæftet fil:2018-05-26_18-44-19.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2018 af peter lind

Se på formlen i teoriafsnittet. Den er for forskellige værdier for n


Svar #3
26. maj 2018 af Stjerneskud2016

Det forstår jeg ikke, n er jo orden som er 1.

Er det derfor spektret gentager sig, når vi kommer ud til større vinkler?

peter lind

Vedhæftet fil:2018-05-26_20-37-38.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2018 af peter lind

Du får en serie for n=1, en anden serie for n = 2, en tredie serie for n=3 o.s.v. Da bølgelængderne er de samme i hver serie for du dem blot genaget


Svar #5
26. maj 2018 af Stjerneskud2016

Det forstår jeg ikke. Jeg får jo forskællige bølgelængder for de forskellige farver. Jeg forstår heller ikke hvad der menes med større vinkler. peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2018 af peter lind

Du har foretaget et forsøg med nogle spektralinjer og fået nogle vinkler med n=1. Beregn vinkler for n =2. og for n=3. beregn afstandene fra centrum og plot bølgelngderne. Du vil se at du får samme serie igen


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er en fejl i den tekst, du har hæftet til #3. Der er angivet, at gitteret har 600 linier pr meter. Det er formodentlig 600 linier pr millimeter.


Svar #8
27. maj 2018 af Stjerneskud2016

Jeg får vinkle for n=2 til et mærkeligt tal

peter lind

Vedhæftet fil:2018-05-27_18-59-40.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2018 af peter lind

hvad er der mærkeligt med det ?


Svar #10
27. maj 2018 af Stjerneskud2016

Det er enheder. Jeg er ikke sikker på om det er grader eller radianer. 

Nu når jeg har regner vinkel for n=2 ved jeg ikke hvad det giver mig, påviser. 

Men jeg tænker at jeg bare vil svare på spørgsmål 6 at, det er fordi bølgelængden er den samme.

peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. maj 2018 af peter lind

bølgelængderne er de samme og n forskellig


Svar #12
28. maj 2018 af Stjerneskud2016

Er min besvarelse til spørgsmål 7 rigtig?

"Den ekstra blå linje, der dukkede op på papiret, når der blev hold et papir op kan ses fordi papiret indeholder optisk hvidt. Derfor kan vi se en blå linje"

peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det er korrekt. Den blå farve stammer fra optisk hvidt.

Der findes papir, der ikke indeholder optisk hvidt. Det ser lidt gråligt ud i dagslys. Hvis du bruger det i forsøget, kommer der ingen blå linie.


Skriv et svar til: Forsøg med en lampe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.