Fysik

Er der et maksimalt antal ordener i gitterligningen?

12. juni 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Er der et maksimalt antal ordener i gitterligningen?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. juni 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Ja.

Lysstrålen kan maksimalt blive afbøjet lodret op eller lodret ned, så Θ kan maksimalt blive 90o. Du kan så finde den maksimale orden ved at indsætte 90o i gitterligningen:

nmax*λ = d * sin(90o)  <=>

nmax = d/λ


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. juni 2018 af AngelOneOne

Hej,

Ja det er der. Sin(θn) kan maksimalt have værdien 1, så den sætter en grænse for antal ordener. Dette kan bestemmes via gitterligningen:

n\cdot \lambda =d\cdot sin(\theta _{n})

Sin(90º)=1

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. juni 2018 af mathon

JA

              d\cdot \sin(\varphi _n)=n\cdot \lambda           \textup{med maksimal vinkel }\varphi _n=90\degree

              d\cdot \sin(90\degree)=n_{max}\cdot \lambda

              n_{max} =\left [\frac{d}{\lambda } \right ]\; \; \; \; \;\textup{hvor} \left [ X \right ]\textup{ betyder helv\ae rdien af X}


Svar #4
12. juni 2018 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for alle jeres svar. 

Så n_m_a_x afhænger af gitterkonstanten d og bølgelængden \lambda?

Hvis man kender gitterkonstanten d og bølgelængden lambda  kan man bestemme maksimalt antal ordener for det lys, der sendes igennem gitteret, eller?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. juni 2018 af AngelOneOne

Hej,

Ja - Ved at bruge formlen for nmax som angivet i #4

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #6
12. juni 2018 af annahansen2 (Slettet)

#5 okay
Jeg har et sidste spørgsmål hvad betyder det præcis, at sinus til vinklen tetha n er =1?

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. juni 2018 af Sveppalyf (Slettet)

At sin(Θ) = 1 betyder at afbøjningsvinklen Θ er 90o. Altså den størst mulige afbøjningsvinkel.


Svar #8
19. juni 2018 af annahansen2 (Slettet)

Så det maksimale antal ordener afhænger af gitterkonstanten d? Dvs. vi kan ikke sige, at det maksimale antal orden i gitterligningen er 4,5 eller 6 fx.?

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. juni 2018 af mathon

            n_{max} =\left [\frac{d}{\lambda } \right ]\; \; \; \; \;\textup{hvor} \left [ X \right ]\textup{ betyder helv\ae rdien af X}

Det maksimale antal ordener afhænger af FORHOLDET mellem gitterkonstanten og bølgelængden og ikke kun af gitterkonstaten.


Skriv et svar til: Er der et maksimalt antal ordener i gitterligningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.