Fysik

Sammenhæng mellem temperatur, densitet og tryk?

13. juni 2018 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lige et spørgsmål fordi hvordan hænger de 3 størrelser sammen, og er densiteten både afhængig af tryk og temperatur ved en gas hvorfor, for jeg har læst noget omkring at det kun gælder for gasser, for ved faste stoffer og væsker, der er densiteten kun afhængig af temperaturen, hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2018 af mathon

Ved faste stoffer er ændringen af densiteten ubetydeligt ringe ved trykændring.

Helt anderledes for gasser:

                                               \small \varrho =\frac{p\cdot M}{R\cdot T}


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2018 af mathon

detaljer:
       \small \textup{Idealgasligningen giver:}
                                                  \small n\cdot R\cdot T=p\cdot V

                                                  \small \frac{m}{M}\cdot R\cdot T=p\cdot V

                                                  \small m\cdot \frac{R\cdot T}{M}=p\cdot V

                                                  \small \frac{m}{V}\cdot \frac{R\cdot T}{M}=p

                                                  \small \varrho \cdot \frac{R\cdot T}{M}=p

                                                  \small \varrho =\frac{p\cdot M}{R\cdot T}

    


Svar #3
13. juni 2018 af Emilie50 (Slettet)

Hvorfor er det anderledes ved gasser?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2018 af mathon

...fordi anallet af gasmolekyler pr. volumenenhed ændres betydeligt selv ved en mindre trykændring:

                           \small \frac{N}{V}=k\cdot \frac{T}{p}                            \small k=1.38065\cdot 10^{-23}\; \tfrac{J}{K}


Svar #5
13. juni 2018 af Emilie50 (Slettet)

Okay, men hvad afhænger tryk og temperatur af i henholdsvis en gas og en væske?


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem temperatur, densitet og tryk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.