Fysik

Omdannelse af mekanisk energi til termisk energi - cykelpumpe

16. juni 2018 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig hvad der sker helt præcist og detaljeret når en cykelpumpe trykkes ind og der udføres et arbejde, men noget af den mekaniske energi omdannes til termisk energi, men hvor henne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2018 af Sveppalyf

Det er temperaturen af luften inde i cykelpumpen der stiger.

På molekylplan sker der det at når du skubber stemplet ind, så giver du luftmolekylerne et puf så deres kinetiske energi stiger. (Temperaturen er et mål for molekylernes kinetiske energi).

Jeg ved ikke lige hvor godt denne animation viser det, men det var hvad jeg lige kunne finde:


Svar #2
17. juni 2018 af Emilie50 (Slettet)

Så den mekaniske energi, hvor er den henne, og stiger den termiske energi, da man udfører et arbejde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2018 af Sveppalyf

Mekanisk energi er et begreb man bruger når man regner på opgaver med noget der bliver kastet op i luften eller en vogn der ruller på et skråplan osv. Mekanisk energi er summen af genstandens kinetiske og potentielle energi og kan i mange tilfælde regnes for at være bevaret når man ser bort fra luftmodstand og friktion.

Når du pumper en cykel, skal du nok ikke kigge på den mekaniske energi. Det er mere noget kemisk energi i dine muskler der bliver omdannet til det arbejde du udfører når du komprimerer luften i pumpen. Dette arbejde bliver så igen omdannet til termisk energi i den komprimerede luft, dvs. at temperaturen stiger.


Svar #4
17. juni 2018 af Emilie50 (Slettet)

Men har du nogle gode eksempler hvor mekanisk energi bliver omdannet til andre energiformer?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2018 af Sveppalyf

En hoppebold der hopper op og ned på et bord. Hvis den mekaniske energi havde været bevaret, så ville bolden blive ved med at hoppe op og ned i det uendelige. Men fordi der er noget af den mekaniske energi der bliver omdannet til termisk energi ved friktion med luften og bordoverfladen (både luften, bolden og bordet bliver en smule varmere), så vil den mekaniske energi blive mindre og mindre. Bolden vil derfor hoppe lavere og lavere indtil den går i stå (dvs. at al den mekaniske energi er omdannet til termisk energi.)


Skriv et svar til: Omdannelse af mekanisk energi til termisk energi - cykelpumpe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.