Fysik

Beregn massen af den mængde C02 der skulle skal Mars' atmosfære.

13. september 2018 af Yzy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Har nogle problemer med at løse denne opgave, er der nogen der har mulighed for at hjælpe?

Som klimaet på Mars er nu, hvor over??adetemperaturen falder til under -150?C om natten, vil det være svært for mennesket at etablere sig på Mars. En af årsagerne til de lave temperaturer på Mars er planetens tynde atmosfære, der kun holder lidt på varmen fra Solen. Atmosfæren på Mars har så lav en masse, at trykket ved over??aden er under 1 % af atmosfæretrykket ved Jordens over??ade. Trykket skal op på mindst 100 % af Jordens atmosfæretryk. Man overvejer, om der på Mars fx fra Mars' indre kan tilføres så meget CO2 til Mars' atmosfære, at trykket bliver 1,0 atm.

Beregn massen af den mængde C02 der skulle tilføres Mars' atmosfære, således at trykket ved over??aden bliver 1,0 atm. Det kan antages, at tyngdeaccelerationen i atmosfæren omkring Mars har samme størrelse som ved over??aden på Mars.

Ved at jeg skal finde massen og har fundet denne formel frem: P = F / A, men kan sku ikke komme længere.

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2018 af swpply (Slettet)

Som du selv skriver har du at

                            P = \frac{F}{A}

hvorfor du specielt har at

(1)                       F = PA.

Men newtons tredje lov fortæller os ligeledes at

(2)                      F = ma

og i hvores tilfælde er m den samlede masse af CO2 og a = g. Hvorfor ved brug af (1) og (2) at du har

PA = mg \qquad\Longleftrightarrow \qquad m = \frac{PA}{g} = 4\pi\frac{PR^2}{g},

hvor R benævner radius af mars.

NB. Denne formel kan ligeledes udledes fra den barometrisk højdeformel,hvilket formentlig vil betragtes som en mere fyldestgørende besvarelse.


Skriv et svar til: Beregn massen af den mængde C02 der skulle skal Mars' atmosfære.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.