Fysik

Fysiker tilstede? HJÆLP SØGES

16. september 2018 af Carlve (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Skal bruge hjælp til en opgave i fysik. Beder om hjælp!!! 

Opgaven er sådan her: 

Perspektivér til en families varmeforbrug i Danmark på 65 GJ = 65.000.000.000 J^1. Med en solfanger, som den I har fremstillet, og med en solindstråling i snit i Danmark på 112 W/m^2, hvor mange m^2 solfanger skal der så til for at dække det?

Hjælp PLS. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

65 GJ på et år svarer til en gennemsnitlig effekt på:

65*109 J / (365 * 24 * 60 * 60 s) = 2061 W

Dette kan så dækkes af et solfangerareal på

2061 W / 112 W/m2 = 18 m2

MEN.........

Nu er der så bare det problem at varmeforbruget er meget ujævnt fordelt over året. Det er langt større om vinteren end om sommeren hvor man kun skal bruge varme til at opvarme vandet til den varme hane. Ligeledes er solindstrålingen meget ujævnt fordelt. Her er det om sommeren at den er størst og om vinteren at den er mindst.

Der kommer derfor et aspekt ind der hedder hvor godt er vi i stand til at lagre den energi som vi opfanger med solfangeren? Hvis man kunne oplagre al den indfangne energi fra om sommeren til om vinteren uden noget varmetab, jamen så ville de 18 m2 altså være nok. Dette er selvfølgelig urealistisk, så enten skulle man have et kæmpe solfangerareal for at kunne dække varmebehovet om vinteren, eller også skal man være realistisk og erkende at man ikke kan dække hele varmebehovet med solenergi, men man er nødt til at supplere med andre energiformer.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

Man kan også bygge et varmelager, hvor man kan gemme varmen fra sommer til vinter. Desværre er sådan et lager ikke helt varmetæt, så man er nødt til at have en noget større solfanger, så man kan kompensere for spildet.


Skriv et svar til: Fysiker tilstede? HJÆLP SØGES

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.